Esileht - Rakvere kolledž - Hõbeakadeemia - Esinejad 2016/2017 - 24.03.2017 Raivo Vokk

Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Raivo Vokk rääkis toidust nii- ja naamoodi.

Mida süüa ja millal süüa  – on olulised küsimused, mida endale esitada.

Uuenenud toitumissoovitused liigitavad toidu viide gruppi:  teraviljatooted ja kartul; piim ja piimatooted; puu- ja köögiviljad ning marjad; toidurasvad; kala, linnuliha, muna, liha.

Toidupüramiidi muutumise põhjuseks on teadmine, et ükski toiduaine ei ole halb. Iga päev peab sööma midagi igast toidugrupist. 

__thumb_-2-vokk(2).JPG

Hea enesetunde ja tervise saavutamiseks tõi Raivo Vokk välja järgmised tegurid:

  • Füüsiline aktiivsus;
  • Energiavajadus vähenev;
  • Küllastumata rasvade tarbimine;
  • Vajalikud valgud;
  • Toidust peaks saama erinevaid süsivesikuid;
  • Kiudained hoiavad soolestiku korras;
  • Luudele on vajalik kaltsium (imendumiseks vajalik D-vitamiin);
  • Vereloomele vajalik raud (imendumiseks vajalik C-vitamiin).

Põgusalt puudutati loengus ka orgaanilist toitu, väetoite ja toidutrende.

Toiduteema võttis Raivo Vokk kokku lausega „Ei ole halba toitu, on halb toitumine.“ 

Vaata galeriid