Mürgitus

on tervisehäire, mis tekib mürgise aine sattumisel organismi ( naha ja limaskestade; hingamisteede või mao-seedetrakti kaudu ).

Organismile võivad mürgiks muutuda :

  • Majapidamises kasutatavad vedelikud – äädikhape, tärpentiin, vedeldajad, bensiin, putukatõrjevahendid , taimekaitsevahendid, väetised jm.
  • Alkohol ja nikotiin
  • Mürgised marjad, seened, taimed (NB! Ettevaatust, mida ei tunne )
  • Ravimid ja vitamiinid
  • Mürgised gaasid, eelkõige vingugaas – CO
  • Toit, mis ei näe alati halb välja!

Tunnused:

  • halb enesetunne, iiveldus, oksendus
  • seedehäired, valu kõhus
  • uimasus, kahvatus, nõrkus
  • ebakorrapärased südamelöögid ja hingamine ebaloomulik
  • tasakaalu- ja nägemishäired
  • krambid , teadvusekadu

Esmaabi:

  • Gaasilise mürkaine puhul viia kannatanu koheselt värske õhu kätte
  • Nahalt ja limaskestadelt pesta mürkaine maha rohke veega
  • Mürkaine (halvaksläinud toidu) sattumisel seedetrakti anna kannatanule rohkesti(1,5 l ) toasooja juua (vesi või nõrk lilla lahus –KmnO4 ) ja sõrmega kurgukõdi puudutamisel kutsuda esile okserefleks! Hea, kui väljuvas vees ei leiduks enam toiduosakesi!
  • NB! Oksendamist ei tohi esile kutsuda: söövitavate ainete, bensiini, petrooleumi, süütevedelike, atsetooni, lahustite puhul (võib tekkida hingamisteede kahjustus ) ja teadvuseta haigetel. Mitte anda neile ka juua! Anna kannatanule süüa võid, õli või rasva, see seob mürgi ja söövituse ning hingamisteede põletuse oht väheneb.
  • Kui „ravimisöömisest” on möödas üle 30 minuti viia kannatanu kohe haiglasse! Kaasa kindlasti tarbitud ravimite karp!
  • Mitte anda juua piima!