Toiduainete mikrobioloogiline saastatus

1.Salmonellade
  • põhiliseks allikaks on linnuliha, mitte muna, vaid näriliste või lindude väljaheidetegamäärdunud munakoored.
  • Sattudes organismi tekitavad 8 - 12 t. pärast peapööritust, oksendamist, kõhulahtisust.

Vältimine:

  • Jälgida käte tööd toidu valmistamisel, sest salmonellad kanduvad kergelt üle ühelt toidult teisele või lõikelauale!
  • Erinevatel toiduainetel võiks olla erinevad lõikelauad !
  • Valmistada toitu täpselt!
  • Kuumutada ohtlikena tunduvaid toite!

2. Stafülokokid

  • on mikroorganismid, kes toodavad mürke ja ise ei pruugi meie organismi sattuda.
  • Sellest mürgist tekib 6 - 8 t.pärast äge valu kõhus, iiveldus, oksendus, kõhulahtisus.
  • Võib saada loomadelt, teiselt inimeselt ( mõni elab terve elu stafülokokid ninaneelus!, kreemidest, salatitest, lihasaadustest.

Vältimine:

  • udarapõletikuga lehma piim tuleks ära visata ( mitte juua !)
  • turult ostetud piim või liha tuleks keeta ja hästi kuumutada!
  • teha toitu puhtalt jälgides käte tööd jne.!
  • vältida "tundmatu"restorani kreemikooke jt. pooltöödeldud toiduaineid

3. Klostriidiumid

  • on mikroobid, kes elavad väga hapnikuvaeses keskkonnas nagu vorstid, konservid, kuivatatud kalad jne.
  • Sattudes inimorganismi põhjustavad väga raske mürgistuse
  • Botulism- esineb nägemishäireid, kollane loor nägemisel, silma lautõstjate närvide halvatus, hääl kähiseb kuni kadumiseni.
  • Mürk toimib inimese närvisüsteemile. (Loe rohkem botulismist vikipeediast).
  • Diafragmahäirete korral hingamine lakkab. Esmaabi- teha kohe kunstlikku hingamist!

Vältimine:

  • jälgi avamisel konservi (lõhna, maitset, värvust). Hoides kinnist karpi 22-25 C käes, minnes kummi kolme päevaga- on sees mikrofloora!
  • jälgi vortide, kalade riknemist, aegumist jne.

4. Keeritsusse

  • leidub lihas ja kalades
  • inimorganismi sattudes toituvad inimese rakumahlast- lümfist! Ronivad vereringesse, lihastesse ja lümfisoontesse, kapselduvad seal.
  • 35 - 45 päeva pärast ilmnevad inimesel nõrkus, jõuetus, unetus, peavalud, seedehäired, kõrge palavik, tursed, nahalööbed ( sarlakite, nõgestõve taolised).

Vältimine :

  • osta liha kontrollitud kohtadest!
  • töötle turult ostetud liha ja kala kõrge kuumusega!
  • väldi toore liha - kala söömist!

5. Hallitusseened

  • toodavad mürke, mis meile mõjuvad.
  • Elavad leiva-saia, moosi-ja kompotipurkide, puuviljade peal (puuviljade vahatamine kaitseb nende eest!)

Vältimine: kontrolli kodus leiba-saia kilekottides ja moose enne söömist, pese kuuma veega puuvilju jne.