ISSN 2346-5824 (trükiversioon)
ISSN 2504-7531 (veebiversioon)
Pehme köide
411 lk
Ilmumisaasta: 2021

Slavica Revalensia VIII (2021) (vene keeles)
Toimetaja: Grigori Utgof
Autorid:  Maria Nekljudova, Sergei Dotsenko, Aleksandra Pahhomova, Olga Proskurova-Timofejeva, Vera Polištšuk, Marina Salman, Roman Timentšik, Olga Demidova, Georgi Levinton, Aleksandr Dolinin, Aleksandr Ospovat, Nikita Ohhotin, Grigori Utgof

Osta e-poest

Slavica Revalensia VIII rubriigi «Исследования и материалы» („Uuringud ja materjalid”) esimeses ja teises osas ootab lugejat kaheksa artiklit nii kirjandusloost (nt Maria Nekljudova artikkel „„Kuningate üle peab alati pärast nende surma kohut mõistma”: Ühe vanaegiptuse tava hauatagune elu 16.–19. saj vene ja Euroopa kirjanduses”, Sergei Dotsenko artikkel „Puškini luuletus „Torm”: Rütmi tähendus” jt) kui ka Venemaa revolutsiooni-eelsest haridusloost ja Nõukogude terrorist (Marina Salmani monumentaalne uurimus „Teniševi kooli õpetajad ja õpilased: Kooli
ajakirjade ja arhiivdokumentide põhjal”). Rubriigi lõpposa, mille on koostanud Peterburi Euroopa Ülikooli professor Georgi Levinton, on pühendatud tunnustatud italianisti Larissa  Georgijevna Stepanova (1941–2009) mälestusele. Mälestusteosa autorid on Aleksandr Dolinin („Itaalia motiivid Puškini poeemis „Andželo””), Alhotin („„Vikatvihisev jooks”: Petrarca–Mandelštam–Petrarca”) ja Roman Timentšik („Anna Ahmatova „Märkmikute” nimeloendist: Itaallased”).

Ajakirja rubriik «Критика» („Kriitika”) sisaldab kogumiku «Ирина Белобровцева: Человек эпохи» („Irina Belobrovtseva: Meie aja kangelane”) raamatuarvustust, mille autor on Slavica Revalenisa peatoimetaja Grigori Utgof.

 

ISSN 2504-6616 (trükis)
Pehme köide
161 lk
Ilmumisaasta: 2021

Philologia Estonica Tallinnensis 6 (2021)
Siirdejastu kultuurimuutused / Cultural Changes of the Transition Period
Koostanud ja toimetanud Luule Epner ja Piret Viires
Autorid: Triin van Doorslaer, Luule Epner, Aigi Heero, Raivo Kelomees, Liis Kibuspuu, Mari Laaniste, Suliko Liiv, Maris Sõrmus, Piret Viires

Osta e-poest

Philologia Estonica Tallinnensise kuues number keskendub kultuurimuutustele, mis toimusid Eestis nn siirdeajastul. Siirdeajastu algas sotsialistliku süsteemi lagunemisega Ida- ja Kesk-Euroopas 20. sajandi lõpul ning kätkes põhjapanevaid muutusi nii poliitikas, majanduses, tehnoloogias, kultuuris kui ka argielus. Selle perioodi kultuur ehk siirdekultuur on samuti üleminekulist laadi: siin põimuvad ja põrkuvad keerukal moel vanad, sotsialismiaegsed, ning uued, lääne kultuurist mõjutatud väärtused, identiteedid, arusaamad ja sümbolid.

Philologia Estonica Tallinnensise teemanumber vaatlebki neid siirdekultuuris toimunud muutusi, keskendudes ennekõike kirjandusele, tõlkimisele ja kirjastamisele ning visuaalkultuurile. Artiklid käsitlevad Gohar Markosjan-Käsperi romaane (Aigi Heero), eesti punkluulet (Piret Viires), tõlkekirjanduse olukorda siirdeajastul (Triin van Doorslaer), Andrus Kivirähki ja Monique Roffey teoseid ökokriitilisest vaatenurgast (Maris Sõrmus, Suliko Liiv), 1990. aastate lehekoomikseid (Mari Laaniste), eesti performance'i -kunstnike esimesi esinemisi Soomes (Liis Kibuspuu) ning sildu ja konflikte ida-lääne kunstiteljel 1990. aastatel (Raivo Kelomees). Numbri avab Luule Epneri ja Piret Viirese üldistav artikkel siirdeajastu kultuurimuutustest. Teemanumber võiks olla oluline lugemisvara kõigile, keda huvitab siirdeajastu laiemalt ja eriti arengud 1990. aastate eesti kultuuris.

 

 

ISBN 978-9985-58-917-5
Kõva köide
411 lk
Ilmumisaasta: 2021

Padjamärkmed
Sei Shōnagon
Klassikalisest jaapani keelest tõlkinud Alari Allik

Osta e-poest

Sei Shōnagoni (u 966–1025) „Padjamärkmed“ („Makura no sōshi“) on Jaapani õukonna kõrgkultuuri esindav proosateos, mis oma tundlike ja täpsete tähelepanekutega on juba sajandeid lugejaid võlunud. Heiani ajastust (794–1192) pärit teos on kirjutatud zuihitsu („pintslile järgnedes“) stiilis ja kujutab endast kirjut kollaaži jõudehetkedel kirja pandud tekstidest (nimistud, mõtisklused, päevikukatkendid). Pole teada, kas „Padjamärkmed“ pidi autori nägemuses saama ka mingi lõpliku kuju või olidki need juhumärkmed, mida ta oma puidust peatoe laekas hoidis.

21. sajandil on „Padjamärkmetes“ nähtud veebikirjandusele omaste joontega teksti, mille eklektilisusest ja fragmentaarsusest on saanud selle peamine tugevus. Seda võib lugeda omamoodi Heiani ajastu blogina, kus autor on oma mõtteile vaba voli andes kirja pannud kõik, mida elus tähtsaks peab. Vastavalt vajadusele võtab „Padjamärkmed“ kord päeviku, kord nimistu, kord juhuslike ülestähenduste kuju, mõjudes nii väga ajakohaselt. Teose üllatava värskuse ja seosed tänapäevaga tundis ära ka režissöör Peter Greenaway, kes 1996. aastal tegi teose põhjal filmi „Padjaraamat“ („The Pillow Book“).

kaas

978-9985-58-918-2
Pehme köide
400 lk
Ilmumisaasta: 2021

Olemise voog: Post-antropotsentriline iseduse ontoloogia
Rein Raud
Inglise keelest tõlkinud Triinu Pakk

Osta e-poest

Reaalsus on olemas inimvaatlejatest sõltumatult – aga kas sama kehtib ka selle struktuuri kohta? Realistlikud ontoloogiad nõnda tavaliselt eeldavad: nende meelest koosneb maailm objektidest, millel on omadused, mis omavahel suhestuvad enam-vähem nii, nagu me oleme harjunud neist mõtlema.
Seda arusaama vaidlustades on Rein Raud välja töötanud oma radikaalse protsessiontoloogia, mis ei anna ühelegi vaatepunktile, ühelegi olemismõõtkavale või -kiirusele ega ka ühelegi kognitiivsete võimete kogumile privileegi sätestada, kuidas maailm „tegelikult“ on. Tema vaateviisis vormuvad „objektid“ ümber konstitutiivsete pingete väljadeks, protsesside ristlõigeteks, mis ei ole kunagi täielikult tasakaalus, ehkki pidevalt selle poole püüdlevad ja end vastavalt kohandavad. Ka inimese isedust mõistab ta võbeleva väljana, mis ei ole piiratud vaimuga, vaid mis jaguneb üle terve keha ning küünitub keskkonda, kus selle protsessi eri elemendid heitlevad pidevalt terviku kontrollimise pärast.

Säärase protsessifilosoofia vajalikkusest on tihti räägitud, kuid harva on tehtud katset arendada seda süsteemselt ja rangelt, nii et see sisaldaks identsuse, kontinuiteedi, aja, muutuse, kausaalsuse, agentsuse ja teiste teemade algupäraseid seletusi. Raud võtab ette ebatavaliselt laia filosoofiliste koolkondade ja debattide spektri uusmaterialismist ja objekt-orienteeritud ontoloogiast kuni fenomenoloogilise ja analüütilise vaimufilosoofiani, feministlikust teadusfilosoofiast neurofilosoofia ja sotsiaalse ontoloogiani. 

Teos peaks huvi pakkuma nii filosoofia ja humanitaaralade üliõpilastele kui ka õpetlastele laiemalt, samuti igaühele, keda huvitavad praegused väitlused realismi, materialismi ja ontoloogia üle.
Äsja ilmus Polity kirjastuses ka teose ingliskeelne originaalväljaanne „Being in Flux“.

Tühjused ja täiused

978-9985-58-916-8
Pehme köide
330 lk
Ilmumisaasta: 2021

Täiused ja tühjused: Lühiülevaade Aasia mõtteloost
Rein Raud

Osta e-poest

Raamat on mõeldud esmase sissejuhatusena Aasia, eeskätt India, Hiina ja Jaapani mõtteloo traditsioonidesse. „Täiused ja tühjused“ on kirjutatud neist teemadest huvituvale laiemale lugejaskonnale, varasemaid teadmisi Aasia maade kultuuriloost ei ole eeldatud ning terminoloogiat ja nimesid on esitatud ainult sellises mahus, mis on vajalik süsteemse pildi loomiseks. Aasia mõttelugu on raamatus käsitletud ühtse protsessina, mis ühendab omavahel nii religioosseid, filosoofilisi kui ka poliitilisi vaateid ja peegeldab erinevate traditsioonide vastastikuseid mõjutusi. Raamat koosneb kahest osast: esimene visandab ajaloolise ülevaate Aasia maailmavaadetest maade ja piirkondade kaupa (põhjalikumad peatükid on pühendatud india, hiina ja jaapani maailmavaadete arengule), teine aga käsitleb võrdlevalt konkreetseid filosoofilisi küsimusi (olemasolu, keel, subjekt/teadvus, eetika, poliitika).

Raamat sobib lugemiseks nii gümnaasiumiõpilastele ja üliõpilastele, tööalaste kontaktide tõttu Aasia riikidega suhtlevatele inimestele kui ka lihtsalt intellektuaalsest uudishimust oma maailmapilti laiendada soovijatele.

ISBN 978-9985-58-915-1
Pehme köide
197 lk
Ilmumisaasta: 2021

Kliimamuutus: Diagnoos, prognoos, teraapia
Stefan Rahmstorf ja Hans Joachim Schellnhuber
Saksa keelest tõlkinud Katrin Kaugver

Osta e-poest

Klimatoloogid on inimtekkelise kliimamuutuse eest hoiatanud aastaid, kuid millised andmed seda kinnitavad? Tähtsaimad järeldused kliimamuutuse kohta põhinevad mõõtmistulemustel. Mudelarvutused lubavad mitmeid kliimamuutuse aspekte detailselt välja arvutada. Ent isegi ilma kliimamudeliteta oleks inimtekkeline kliimamuutus tõsiasi. Kasvuhoonegaasi kontsentratsiooni tõus atmosfääris on mõõdetud fakt. Kui erakordne on see tõus, seda näitavad andmed Antarktise jääpuursüdamikest – vähemalt ligi miljoni aasta vältel ei ole CO2 kontsentratsioon kordagi tõusnud selle kõrguse lähedalegi, kuhu ta on roninud viimase saja aastaga. Seega ei saa kahjuks olla mingit kahtlust, et inimene põhjustab kõrvalekaldeid meie planeedi kiirgusbilansis. Liustikud kahanevad kogu maailmas ja kogutud andmed näitavad, et viimasel tuhandel aastal ei ole kliima tõenäoliselt mitte kunagi olnud nii soe kui 21. sajandi esimesel kümnendil.

Raamatus „Kliimamuutus ” annavad rahvusvaheliselt tunnustatud kliimateadlased Stefan Rahmstorf ja Hans Joachim Schellnhuber kompaktse ja arusaadava ülevaate meie kliimaalaste teadmiste hetkeseisust ning esitavad võimalikud lahendused. Autorid on Potsdami ülikooli professorid, kes on globaalsete muutuste nõuandekomisjoni (WBGU) liikmetena nõustanud Saksamaa valitsust.

funk treening n

ISBN 978-9916-9702-0-1
Pehme köide 
284 lk
Ilmumisaasta: 2021

Funktsionaalne treening
Juan Carlos Santana
Inglise keelest tõlkinud Marina Maran

Osta e-poest

Viimase 25 aasta jooksul välja arenenud treeningufilosoofiatest üks populaarsemaid on funktsionaalne treening, mille mõte on arendada funktsionaalset jõudu konkreetseteks tegevusteks. Sellest raamatust leiab funktsionaalse treeningu ajakohaseid määratlusi, funktsionaalse treeningu murrangulisi kontseptsioone, konkreetseid harjutusi ja spordialaspetsiifilisi treeningukavasid. Raamatus toodud treeningukontseptsioonid ja -meetodid on turvalised, tõhusad ja teaduslikult põhjendatud. Need põhinevad parimatel tänapäevastel teadmistel, aga on esitatud nii lihtsas vormis, et on igale treenerile, füsioterapeudile, sportlasele või lapsevanemale arusaadavad. Oma loogilise ülesehituse kaudu annab „Funktsionaalne treening“ sellest populaarsest teemast lihtsa, aga mitmekülgse arusaamise. Raamat koosneb kolmest osast: I osas tutvustatakse jõutreeningu ajaloolist tausta ning defineeritakse funktsionaalsuse ja funktsionaalse treeningu põhielemendid; II osas käsitletakse funktsionaalse treeningu viise ja iga treeninguviisi raames kõige kasulikumaid funktsionaalseid harjutusi; III osas vaadeldakse harjutuste valiku, treeningukava koostamise ja periodiseerimise põhitõdesid ning esitatakse levinumate spordialade näidiskavad.

Autor Juan Carlos Santana on Floridas Boca Ratonis tegutseva Inimvõimete Instituudi (Institute of Human Performance) asutaja ja direktor. Santana on sertifitseeritud jõu- ja üldkehalise treeningu treener, USA Üleriigilise Jõu- ja Üldkehalise Treeningu Liidu (NSCA) liige ning Ameerika Spordimeditsiini Kolledži sertifitseeritud tervisetreeningu instruktor. Tal on magistrikraad sporditeadustes Florida Atlandi Ülikoolist, kus ta on ka õppejõuna õpetanud võitlussportlaste jõu- ja üldkehalist treeningut, sporditreeningu süsteeme ja jõutreeningut.

 

ISBN 978-9985-58-913-7 (2. köide)
ISBN 978-9985-58-879-6 (koguväljaanne)
Pehme köide 
488 lk
Ilmumisaasta: 2021

Современная удмуртская культура. Tом II
Nüüdisaegne udmurdi kultuur II (vene keeles)

Toimetajad ja koostajad: Toimetajad: Eva Toulouze, Nikolai Anissimov, Jelena Popova 
Artiklite autorid: Nikolai Anissimov, Bogdan Anfinogenov, Svetlana Arekejeva, Jelena Bulõtševa, Ljubov Fjodorova, Laur Vallikivi, Maria Vekšina, Galina Gluhhova, Larissa Dmitrijeva, Jelena Kovõtševa, Vera Pantelejeva, Christian Pischlöger, Juri Perevoztšikov, Jelena Popova,  Irina Ptšelovodova, Svetlana Russkihh, Vladislav Stepanov, Galina Šušakova, Eva Toulouze, Aleksandr Tšernõhh

Osta e-poest

Nüüdisaegsele udmurdi kultuurile pühendatud kogumiku teine köide näitab selle kultuuri rikkust ja originaalsust 21. sajandi alguses. Kogumik käsitleb udmurtide erinevaid eluvaldkondi, teemade hulgas on nüüdisaegse udmurdi kirjanduse avaldumisvormid ja žanrid, keeleline purism, udmurdi folkloor ja muusika, udmurtide religioossed tavad ja koroonapandeemia mõju neile, udmurdi identiteedi märgid, rahvuslik liikumine, külaarhitektuur ja etniline riietus. See loetelu ei hõlma muidugi täielikult kultuurinähtuste mitmekesisust ning kogumik ei kirjelda kõiki kultuuris toimuvaid protsesse – tulevastele uurimustele on ruumi veel palju. Kaks Tallinna Ülikooli kirjastuses avaldatud köidet täidavad aga olulise lünga nüüdisaegse udmurdi kultuuri kirjeldamisel ja mõistmisel. Kogumiku artiklite autorid on udmurdi keele ja etnograafia eest seisjad ja teadlased, kes töötavad eri sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkondades (kirjandusteadus, ajakirjandus, keeleteadus, etnoloogia, folkloristika, antropoloogia, ajalugu, politoloogia).

Velmeti esikaas

ISBN 978-9985-58-910-6
Pehme köide
320 lk
Ilmumisaasta: 2021

Pasteuri impeerium. Epideemiad, vaktsiinid ja poliitika Prantsuse asumaades
Aro Velmet
Inglise keelest tõlkinud Anti Saar

Läbi müüdud

Kuidas mõjutavad nakkushaigused poliitikat? Miks tekitab vaktsineerimine ühiskonnas konflikte? Missuguseid viise epideemiate peatamiseks on eri aegadel kasutatud? „Pasteuri impeerium“ lahkab neid küsimusi nüüdisaegse mikrobioloogia sünnipaigas – 19. sajandi lõpu Prantsuse impeeriumis.

Aro Velmeti ajalooline uurimus viib lugeja pisikute nakkusteooria rajaja Louis Pasteuri ja tema jüngrite maailma: tööstusajastu Pariisi, Lääne-Aafrika rannikule, Indohiina mägedesse, Põhja-Aafrika kõrbetesse ja maailmadiplomaatia koridoridesse, kus teadlased ja poliitikud pidid jõudma üksmeelele selles, kuidas peatada asumaid laastavad katku- ja kollapalavikuepideemiad, ravida tuberkuloosi ja parandada oma alamate üldist tervist.
„Pasteuri impeerium“ näitab, kuidas rahvatervise probleemid on samaaegselt alati ka poliitilised probleemid ja kuidas uued meditsiinitehnoloogiad – näiteks vaktsiinid – võivad raputada ühiskondi nende alustaladeni.

Aro Velmet (snd 1988) on Lõuna-California ülikooli ajalooõppejõud. Ta uurib teaduse- ja meditsiiniajalugu ning valitsemispraktikaid, aga ka kultuuri- ja sooajalugu.

ISBN 978-9985-58-912-0
Pehme köide
333 lk
Ilmumisaasta: 2021

Teejuht kultuuripsühholoogiasse
Jaan Valsiner
Inglise keelest tõlkinud Triin Kallas ja Tanel Mällo

Osta e-poest

„Teejuht kultuuripsühholoogiasse“ on raamat sellest, kuidas meie, inimesed, loome ennast ja oma maailma. Me teeme seda, kuna oleme parandamatud tähenduseloojad: kõike, mida elus kogeme, on meil tarvis mõtestada, selle asemel et lihtsalt reageerida või tegutseda. Või täpsemalt: reageerides või tegutsedes maailmas, milles elame, konstrueerime selle enda jaoks tähendusrikkana.

Kultuuripsühholoogia räägib inimkehadest läbi nendes kehades elavate ja ettepoole vaatavate isikute kultuurilise pilgu. Inimesed on viinud ka tähendusloome oma peast välja kõige selleni, mis keha ümbritseb, alates selle mähkimisest kuni eluks vajalike tähendusrikaste keskkondade konstrueerimiseni. Siiski on kõige keskmes elav inimkeha, mis tegeleb aktiivselt oma maailma avastamisega, üritades võimatut – minna teisele poole horisonti –, ning nihutab oma kogemuse üksikuid piire aina kaugemale ja kaugemale. Sõna sünnib keha kaudu ning korraldab keha drastiliselt ümber. Neid ümberkorraldamise protsesse kultuuripsühholoogia uuribki, olles teadus inimliku olemise viisidest. 

Tänapäevases versioonis on kultuuripsühholoogia väga uus psühholoogia valdkond. 
Raamat visandadab võimalikke uusi viise, kuidas teadusena – mitte psühholoogiana oma praeguses seisus, vaid psühholoogiateadusena, mida toetavad tänapäevane edasijõudnud bioloogia, keemia, robootika ja antropoloogia – saaks psühholoogia metodoloogilist baasi uuendada. Need uuendused sünnivad, kui kultuur psühholoogiasse tagasi tuua ja näha tema rolli psüühikas.

„Teejuht kultuuripsühholoogiasse“ on vahend, mille abil lugejad saavad ennast ise kultuuripsühholoogia kaudu avastada.

Jaan Valsiner (snd 1951) on üks moodsa kultuuripsühholoogia alusepanijaid. Ta on töötanud Põhja-Carolina Ülikoolis Chapel Hillis ja Clarki Ülikoolis Massachusettsis; praegu on ta seotud Aalborgi Ülikooliga Taanis. Aastatel 1969–1971 õppis Valsiner Tallinna Pedagoogilises Instituudis, mille õigusjärglane Tallinna Ülikool promoveeris ta 2008. aastal audoktoriks. Valsineril on lähedased sidemed ka Tartu Ülikooliga, kus ta 1976. aastal kaitses diplomitöö. Tema tööd on tunnustatud Fulbrighti auhinna (1995), Humboldti preemia (1995) ja Hans Kiliani auhinnaga (2017).

Alar Laats esikaas

ISBN 978-9985-58-911-3
Pehme köide
261 lk
Ilmumisaasta: 2021

Idakristlusest idas: Jakobiinid, nestoriaanid ja teised
Alar Laats

Läbi müüdud

Ristiusk ei ole pelgalt Euroopa nähtus, ei ajalooliselt ega ka mitte teoloogiliselt. Ta sünnipaik on Palestiina Lääne-Aasias, ta algne keskkond oli orientaalne ning ta lähimad sugulased – judaism ja islam – on oma loomult samuti Aasia usundid. Algul levis kristlus kolmes suunas: Euroopa kõrval ka Aasiasse ja Aafrikasse. Ajaloo käigus kasvas Euroopa suund tunduvalt suuremaks kui teised suunad, see aga ei tähenda, et need teised kärbunud oleks. Käesoleva raamatu peamiseks eesmärgiks on tutvustada neid arhailisi mitteeuroopalikke ristiusu suundi ehk orientaalset kristlust. See aitab valgustada ristiusku niisuguste nurkade alt, mis mujalt vaadates on halvasti nähtavad või lausa nähtamatud. Raamat annab põhjaliku ülevaate orientaalse kristluse erinevatest kirikutest, nende kujunemisest ning teoloogilistest ja organisatsioonilistest eripäradest.

Alar Laats (snd 1954) on eesti teoloog ja religiooniloolane, idakirikute üks parimaid asjatundjaid Eestis. Ta on omandanud doktorikraadi Cambridge’i Ülikoolis ning on õpetanud professorina teoloogiat ja religioonilugu Tartu ja Tallinna, külalisõppejõuna Austria ja Saksa ülikoolides.

ISBN 978-9985-58-908-3
Kõva köide
467 lk
Ilmumisaasta: 2021

Avalik poliitika III. Avaliku poliitika teooriad ja analüüsi metoodikad
Koostanud ja toimetanud Georg Sootla, Leif Kalev ja Indrek Saar
Autorid: Gerly Elbrecht, Leif Kalev, Kersten Kattai, Nikolai Kunitsõn, Indrek Saar, Georg Sootla, Priit Suve.

Osta e-poest

„Avaliku poliitika teooriad ja analüüsi metoodikad” on Tallinna Ülikooli riigiteadlaste kirjutatud kolmeosalise  kõrgkooliõpiku „Avalik poliitika” viimane raamat. Õpiku kolmas osa püüab koos lugejaga – kelleks võib olla üliõpilane, ametnik, poliitik või praktik erasektorist – läbi käia avaliku poliitika analüüsi peamised sammud alates asjakohase analüüsistrateegia leidmisest ja kujundamisest, tõhusate analüüsimetoodikate, -meetodite ja -tehnikate valikust kuni poliitikalahenduste praktilise kujundamiseni ja selle protsessi koordineerimiseni. Selle osa paljude teemade tausta on põhjalikumalt selgitatud kahes eelmises osas, mistõttu teemade omandamisel tuleks õpiprotsessis tugineda kõigele kolmele osale.  

Õpiku kolmas osa on loogiline mõtteline teekond, mis koosneb neljast moodulist. Esimeses moodulis näidatakse, kuidas on viimastel kümnenditel muutunud arusaamad avaliku poliitika praktilistest ülesannetest. Selles tulenevalt on muutunud ka arusaamad, kuidas neid uusi ülesandeid mõtestada ja praktikas ohjata ning milliseid uusi kompetentse vajavad selleks vaja nii eksperdid kui ka poliitikaosalised. Teine moodul käsitleb alusteooriate praktilisi sihte ühiskonnas tekkivate probleemide seletamisel ja näitab, millised on nende võimalused ja piiratus. Selle mõistmisele tuginedes saab sihipäraselt kujundada analüüsistrateegiaid ning kavandada ja juhtida avalike probleemide lahendamist. Õpiku erijoon on näidata, et nüüdisaja poliitikaprobleemide ohjamiseks tuleb tugineda ja rakendada samaaegselt paljuski vastandlikke metoodikaid, meetodeid ja tehnikaid. Kolmas moodul tutvustab avalike poliitikate mõjude hindamise ja analüüsi peamisi kvantitatiiv- ja kvalitatiivmetoodikaid. Need teadmised ei võimalda veel iseseisvalt analüütiku rollis toime tulla, kuid need loovad poliitikakujundamise eestvedajatel ja osalistel võimekuse küsida õigeid küsimusi ja arendada või kaasata lisakompetentse selleks, et jõuda asjakohaste ja teostatavate poliitikalahendusteni. Neljas moodul pakub valiku praktilise poliitikakujundamise tehnikatest ja poliitikaprotsessi disainimise metoodikatest. 

Õpiku autorid on TLÜ õppejõud ja teadurid, kellel on ulatuslikud kogemused riigiametnike ja valitsemisreformide nõustajatena. Need kogemused aitasid nüüdisaegset avaliku poliitika teemaseadet kohandada Eesti konteksti ja tugineda praktilistele näidetele.

ISBN 978-9985-58-905-2 
Kõva köide
564 lk
Ilmumisaasta: 2021

Avalik poliitika II. Avaliku poliitika disain
Koostanud ja toimetanud Leif Kalev ja Georg Sootla
Autorid: Leif Kalev, Georg Sootla, Gerly Elbrecht, Ott Lumi, Mari-Liis Jakobson, Kersten Kattai ja Priit Suve.

Osta e-poest

Avaliku poliitika disaini kõrgkooliõpik keskendub poliitikakujundamise praktilisele vaatele, see tähendab poliitika algatamisele, väljaarendamisele ja rakendamisele. Tegu on teise raamatuga Tallinna Ülikooli riigiteadlaste kirjutatud kolmeosalisest avaliku poliitika kõrgkooliõpikust, mis on teadaolevalt esimene eestikeelne avaliku poliitika õpik.

Tänu avaliku poliitika kujundamise teadmistele ja oskustele saab targemalt eesmärke seada ja valitseda. Poliitikakujundamine on avalike kokkulepete kujundamise ja rakendamise protsess, mis võimaldab valitsemist nii uuendada kui ka taastoota. See väljendab poliitilise tegevuse ja avaliku võimu teostamise produktiivset, uue kvaliteedi loomiseks võimelist mõõdet.

Õpik koosneb kaheksast peatükist, mis käsitlevad avaliku poliitika disaini, esiletõusu ja püsimist, osalisi, võrgustikke ja areene, ressursse ja vahendeid, rakendamist, koordineerimist, legitimeerimist, põhjendamist ja kommunikeerimist. Neid seob kokku disaini kui tulemusele suunatud paindliku, praktilise ja interaktiivse tegevuse vaade. Disaini käsitletakse laialt, nii sisu kui ka protsessi hõlmavana ning klassikalisi ja uusi jooni ühendavana.

Avaliku poliitika tahke ja nende mõtestamise põhiraamistikke käsitletakse tasemel, mis võimaldab kujundada arusaama tegevusvõimaluste mitmekesisusest ning aluspõhja disaini võtmes tegutseda ja soovi korral ennast edasi täiendada. Õpik ei asenda käsiraamatuid, ent püüab minna piisavalt süvitsi, et toetada teadlikku praktilist tegutsemist poliitikakujundajana.

Poliitikakujundamise teadmisi ja oskusi vajavad oma töös nii juhtidest, generalistidest kui ka spetsialistidest ametnikud ja poliitikud. Neid kasutavad oma valdkonna edendamiseks, huvikaitseks ja partnerluseks ka äri- ja vabaühingud, kogukonnad ja kodanikud. Seda mõnevõrra eri tahkudes ja ulatuses, mis tuleb tervikpilti tunnetades oma tegevusvaldkonna ja rolli(de) jaoks ise kujundada.

Raamatu autoritel on lisaks õppejõu-, teadus- ja arendustöö omale riigiametniku, poliitiku, valitsemisreformide nõustaja, meedia- ja/või kodanikuühiskonna eestvedaja kogemus, mis aitab rahvusvahelisest teadustasemest lähtuvat käsitlust kohandada Eesti konteksti.

ISBN 978-9985-58-907-6 
Pehme köide
418 lk
Ilmumisaasta: 2021

Muusika ja muundus: Valik klassikalisi tekste Hiina mõttepärimusest
Margus Ott

Osta e-poest

„Muusika ja muundus“ on raamat Vana-Hiina muusika- ja ennustamispärimusest. Muusika läbib maailmakõiksust; ennustamises ehk vaimulugemises kehastub maailma toimimine. Teoses on tõlgitud hulk Vana-Hiina tekste muusika ja ennustamise kohta, neid filosoofiliselt mõtestatud ning pikas sissejuhatuses avatud neid Hiina kultuuri kaht väga olulist aspekti. Neist tekstidest võiks olla abi mitte üksnes kauge aja inimeste maailmataju mõistmiseks, vaid ka kulgemise mõtestamiseks praegusajal. Kui kasutada kaht levinud hiina väljendit nende kohta, siis muusika on rõõm ning muutused on kerged.

Margus Ott (snd 1975) kaitses doktorikraadi filosoofia erialal Tallinna Ülikooli Eesti humanitaarinstituudis 2014. aastal. Oti vahendusel on eesti keelde jõudnud mitmed lääne mõtlejad ning käsikirjaliselt ka katkendeid Hiina eri ajastute filosoofidelt. Oti kui filosoofi algupärase filosoofilise maailmatõlgenduse võtab kokku aastatel 2015–2018 ilmunud kuueköiteline monograafia „Väekirjad“. Raamat „Muusika ja muundus“ on sinoloogist filosoofi Margus Oti monumentaalne uurimus Vana-Hiina kultuuriloost.

ISBN 978-9985-58-885-7
Pehme köide
440 lk
Ilmumisaasta: 2021

Mineviku pikk vari. Mäletamiskultuur ja ajaloopoliitika
Aleida Assmann
Saksa keelest tõlkinud Mari Tarvas
Järelsõna kirjutanud Aija Sakova ja Maarja Kaaristo

Läbi müüdud

„Mineviku pikk vari“ on silmapaistva mälukultuuri uurija Aleida Assmanni üks enim tähelepanu pälvinud teoseid, mis on ühtaegu nii originaalne panus kultuurimälu teooriasse kui ka haarav sissevaade 20. sajandi Saksa mäletamiskultuuri.

Raamatus analüüsib Assmann mäletamise eri funktsioone, tuues välja individuaalse ja kollektiivse mälu erisuste olulisuse ja pöörates tähelepanu individuaalsete mälestuste muutlikkusele ning sellele, et vaid väike osa inimese mälestustest on aktiivsed ja teadvustatud. Käsitletakse pingeid isiklike mälestuste ning avaliku mälu- ja mälestamispoliitika vahel, avades ühtaegu nii ohvri kui ka kurjategija positsioone. Lisaks mäletamisele juhib Assmann tähelepanu ka mahavaikimisele. Eesti mäletamiskultuuri seisukohast on huvitav Assmanni ida ja lääne võrdlus Euroopa kontekstis.

Aleida Assmann (snd 1947) on kultuurimälu uurija, Konstanzi ülikooli anglistika emeriitprofessor, kelle teooriad on tugevalt mõjutanud identiteedi-, mälu- ja kommunikatsiooniuuringuid. Tema sulest on ilmunud mitu mõjukat teost, mis tegelevad unustamise ja mäletamise, ajaloo ja aja teemadega. Lisaks käesolevale raamatule on laiemat tähelepanu pälvinud tema „Mäletamisruumid“ (1999), milles ta esitas oma kultuurilise ja sotsiaalse mälu teooria ning mille ingliskeelne tõlge tegi ta tuntuks ka väljaspool saksakeelset kultuuriruumi. Lisaks eraldiseisvale teadustööle on ta mitmeid mäluteemalisi ühisuurimusi kirjutanud oma egüptoloogist abikaasa Jan Assmanniga. Koos pälvisid nad 2018. aastal ka Saksa raamatukaubanduse rahuauhinna.

ISBN 978-9985-58-904-5
Pehme köide
256 lk
Ilmumisaasta: 2021

Kasvatus ökokriisi ajastul
Veli-Matti Värri
Soome keelest tõlkinud Maria-Magdaleena Jürvetson

Läbi müüdud

Kuidas peaks käituma pedagoog, kes mõistab, et meie eluviis on ökoloogiliselt jätkusuutmatu?

Praegune haridussüsteem peab ületarbimist normaalseks eluviisiks. Haridus seab eeskujuks kodaniku, kelle ülesanne on olla kogu aeg aina produktiivsem. Ideoloogiline püüdlus on siduda haridus- ja koolitusasutused üha tihedamalt majanduse ja tootmisega, kuigi tarbimiskoormus on keskkonnale talumatu. Kuidas seda küsimust lahendada?

Selleks et elu Maal jätkuks, tuleb meie alusarusaamad inimese ja looduse suhetest ümber mõtestada. Et tulevastel põlvedel oleks elamisväärne elu, tuleb reformida hariduslikku mõtlemist ning haridusasutuste senine roll seada kahtluse alla. Milliseid inimesi me kasvatame? Millist maailmapilti loome? Millistel tingimustel?

Tampere Ülikooli kasvatusteaduse professor Veli-Matti Värri (snd 1956) mõtestab oma seni viimases teoses „Kasvatus ökokriisi ajastul“ („Kasvatus ekokriisin aikakaudella“, 2018) ümber ökoloogilise kasvatuse ontoloogilisi, sotsiokultuurilisi ja eetilisi lähtepunkte globaalse kapitalismi tingimustes. Ta kritiseerib praeguse haridussüsteemi tausta, mille järgi juhivad meie elu liigtarbimine ja hedonism. Värri mõtiskleb selle üle, kuidas niisugune struktuur lammutada ning leida jätkusuutlik suhe looduse ja kasvatuse vahel.

Raamat on kirjutatud haridustöötajatele ja -teadlastele filosoofiliseks teejuhiks, kuid kultuurikriitilise avaldusena on see ka autori maailmavaadet väljendav manifest. Eestikeelsele raamatule on eessõna kirjutanud Mihkel Kangur ja järelsõna Tiiu Kuurme.
 

 

ISBN 978-9949-9051-9-5
Pehme köide
508 lk
Ilmumisaasta: 2021

Toitumine, treening ja tervis
Marie A. Spano, Laura J. Kruskall, D. Travis Thomas
Inglise keelest tõlkinud Kalle Klein

Osta e-poest

„Toitumine, treening ja tervis“ aitab spordiharrastajatel ja tudengitel eristada teaduspõhiseid toitumissoovitusi selles valdkonnas ohtralt levivast väärinformatsioonist. See põhjalik käsiraamat ühendab teadusliku teabe toitumise ja liikumise kohta praktiliste nõuannetega, pakkudes selget arusaama toitumise mõjust spordile, liikumisele ja üldisele tervisele.

Käsiraamat sisaldab põhitõdesid toitumisest: süsivesikute, rasvade, valkude, mikroelementide, vee ja vitamiinide rollist organismi talitluses ja nende päevastest tarbimisvajadustest, vee ja elektrolüütide tasakaalu tähtsusest, toitumise seostest haiguste ennetamise ja eri tüüpi kehaliste koormustega, toitumise iseärasustest eri rahvastikugruppides ning praktilist teavet kehakoostise mõõtmisest ja reguleerimisest. 

Teos on loogilise ülesehitusega, kus iga peatükk põhineb eelmises peatükis õpitul:

I osas antakse ülevaade toitumise mõjust tervisele kogu elu vältel. Kirjeldatakse energia- ja ainevahetust, makro- ja mikrotoitainete rolle ning treeningu mõju toitainetevajadusele. 

II osa kolm peatükki käsitlevad energiat andvaid makrotoitaineid, nende mõju tervisele ning tervist ja aktiivset eluviisi toetavaid toitumisnõuandeid. 

III osas selgitatakse lugejale tervise ja sooritusvõimega seotud mikrotoitainete tähtsust. Vitamiinide ja mineraalainete peatükid hõlmavad populatsioonipõhiseid tarbimissoovitusi, liigse või puuduliku tarbimise tagajärgi ning nende kasutamist toidulisanditena. Raamatu selles osas käsitletakse ka vett ja elektrolüüte. Kirjeldatakse vee tähtsust tervise ja sooritusvõime kontekstis ning antakse nõuandeid vee ja elektrolüütide kohta. Toidulisandite ja muude spordis kasutatavate ainete peatükis käsitletakse nendega seotud riske ning selgitatakse rea populaarsete toidulisandite ja alkoholi mõju sooritusvõimele. 

IV osas jagatakse teavet toitumisalaste teadmiste rakendamisest tervishoius ja liikumisharrastuse valdkonnas. Käsitletakse kehakaalu ja kehakoostist, sealhulgas kehakoostise mõõtmist ning optimaalse kehakaalu ja -koostise saavutamist, ning antakse toitumissoovitusi aeroobse vastupidavuse suurendamiseks ja jõutreeninguks. 

Viimane peatükk hõlmab toitumisega seotud probleeme ning nõuandeid erinevatele rahvastikurühmadele ja erinevas vanuses inimestele, sealhulgas lastele, noorukitele, veteransportlastele, diabeetikutele, taimetoitlastele, rasedatele ja söömishäiretega inimestele.

„Toitumine, treening ja tervis“ on koostatud kehalise kasvatuse, sporditeaduste, tervishoiu, toitumise, füsioteraapia ja teiste seonduvate erialade üliõpilaste jaoks. Raamat on ühtlasi suurepäraseks teabeallikaks treeneritele, tervisekeskuste töötajatele, tervishoiu ja kehalise kasvatuse õppejõududele, spordijuhtidele, spordifüsioloogidele, kutselistele toitumisnõustajatele, sõjaväelastele ja riigiametnikele, kes töötavad tervishoiu ning spordi ja liikumisharrastusega seotud valdkondades.

Lugejasõbralik materjalikäsitlus, värviline kujundus enam kui 70 foto ja 140 illustratsiooniga ning hõlpsasti ellurakendatavad näited muudavad käsiraamatu jõukohaseks õppematerjaliks ka laiemale spordiharrastajate ringile ja tervislikust toitumisest huvitujaile. 

Raamatu originaal on ilmunud maailma juhtivas sporditeaduslikus kirjastuses Human Kinetics. Selle autorid Marie A. Spano (MS), Laura J. Kruskall (PhD) ja D. Travis Thomas (PhD) on tunnustatud Ameerika sporditoitumise spetsialistid ja teadlased, kes on avaldanud hulgaliselt valdkondlikke artikleid ja raamatuid.  

ISSN 2228-1029
ISBN 978-9985-58-899-4 (kogu teos)
ISBN 978-9985-58-900-7 
Kõva köide
399 lk
Ilmumisaasta: 2021

Avalik poliitika I: Avaliku poliitika kujundamise protsess
Koostajad ja toimetajad: Georg Sootla, Leif Kalev, Kersten Kattai
Autorid: Georg Sootla, Leif Kalev, Kersten Kattai, Karin Miller, Indrek Saar, Peeter Selg, Ave Viks

Osta e-poest

„Avaliku poliitika kujundamise protsess“ on esimene raamat Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi riigiteaduste suuna teadlaste ja õppejõudude kirjutatud kolmeosalise kõrgkooliõpikust, kus analüüsitakse poliitikakujundamise protsessi eri nurkade alt: kui poliitikaprotsessi, kui poliitikadisaini ja kui poliitikaanalüüsi. Autorid on või on olnud kas riigiametnikud või/ja valitsemisreformide konsultandid. 
Õpiku esimeses raamatus esitatakse sissejuhatav ülevaade poliitikaprotsessist klassikalises vaates, samuti poliitikakujundamise kui valitsemisprotsessi põhimõistetest. Raamat annab ülevaate avaliku poliitika vaatenurga eripärast riigivalitsemisele, samuti poliitikakujundamise institutsioonide mustrist ja protsessist Eestis ja Euroopa Liidus. Avaliku poliitika protsessi mõtestatakse siin ideaaltüüpilise analüüsiraamistiku kaudu, mis on tavapärane sissejuhatavates õpikutes. Neid alusteadmisi selgitatakse paljudele praktilistele juhtumitele toetudes, samuti näidatakse, kuidas poliitikaid praktiliselt analüüsida ja hinnata ning kuidas neid alusteadmisi siduda tänapäevaste arusaamadega poliitikaprotsessist ja uute praktikatega arengute ebamäärasuse kontekstis. 
Raamat on mõeldud bakalaureusetasemel õppivatele üliõpilastele ning ametisse astunud riigi- ja kohaliku omavalitsuse ametnikele.

ISBN 978-9985-58-898-7
Pehme köide
350 lk
Ilmumisaasta: 2021

Multilingual Practices in the Baltic Countries
Mitmekeelsed suhtlustavad Baltimaades (inglise keeles) 

Koostaja: Anna Verschik
Autorid: Elīna Bone, Solvita Burr, Egle Gudavičienė, Kristina Jakaitė-Bulbukienė, Marleen Kedars, Geidi Kilp, Birute Klaas-Lang, Kadri Koreinik, Sanita Ladziņa, Heiko F. Marten, Merilyn Meristo, Živilė Miežytė, Meilutė Ramoienė, Maris Saagpakk.

Osta e-poest

Kogumik koosneb üheksast sotsiolingvistilistilisest juhtumiuuringust, mille teemadeks on keelemaastikud, perekonnakeele põhimõtted, keel hariduses, keelekontaktid, mitmekeelne suhtlus internetis, keeleideoloogiad, keele säilitamine ja -vahetus. Milliseid strateegiaid kasutavad eesti keeles õpetavad venekeelsed õpetajad? Millise tagamõttega panevad venekeelsed lapsevanemad oma lapsed läti õppekeelega kooli? Miks on mõned avalikud sildid Lätis muutunud tüliõunaks? Kuidas saab keelemaastikke kasutada võõrkeeleõpetuses? Mille poolest erineb kahe läti-eesti kakskeelse isiku keelekasutus? Mis toimub eesti-inglise-jaapani kolmekeelses suhtluses Facebookis? Mida annab Tallinna ja Vilniuse keelemaastiku võrdlus? Kas ja kuidas säilitavad leedulased Ühendkuningriigis ja Norras leedu keelt? Kas Austraalias elava leedu perest pärit õe ja venna leedu keele oskus on samal tasemel?

ISBN 978-9985-58-895-6
Pehme köide
470 lk
Ilmumisaasta: 2021

Meedia – vahendist vahendajaks. Kommunikatsioon, kultuur ja hegemoonia
Jesús Martín-Barbero
Hispaania keelest tõlkinud Triin Lõbus

Osta e-poest

Lõuna-Ameerika läbi aegade tuntuima meedia- ja kommunikatsiooniuurija Jesús Martín-Barbero üle 30 aasta tagasi ilmunud mõjukas teos „Meedia – vahendist vahendajaks“ („De los medios a las mediaciones“, 1987) sünteesib meedia- ja kultuuriuuringute eri harud efektselt üheks süsteemiks. Seda tehes tõuseb esile tema rõhuasetus vahendustel kui laiematel ühiskondlikel ja kultuurilistel protsessidel – sellel, kuidas meediatarbijad erinevates sotsiaalsetes ja kultuurilistes kontekstides meediat kõige erinevatel viisidel loovalt vastu võtavad, interpreteerivad ja edasi annavad. Martín-Barberot võib pidada vahendusteooria isaks ning tema teos kuulub maailma meediauuringute ajalukku. 

Autor näitlikustab oma teooriat läbi Lõuna-Ameerika kultuuriliste ja sotsiaalsete olude ja praktikate, kasutades ohtrat etnograafilist materjali. Tema uurimisobjektiks on nii telenovela’d, kaugete mäestikukülade kogukonnaraadiod kui ka antenniehituspraktikad. Analüüs, mis keskendub küsimusele hegemooniatest vahendusprotsessides, on nüansseeritud ja kompleksne ning jätkuvalt aktuaalne.