Enesetest

IDevice küsimuse ikoon Kontrolli oma konserveerimisalaseid teadmisi valides allolevatele küsimustele õige vastuse.
1. Milline on neljas riknemisprotsessi mõjutav tingimus: soojus, hapniku juuresolek, neutraalne pH ja ...
  
niiskus
kuivus

2. Hoidise õnnestumiseks on vaja:
  
eemaldada toiduainest võimalikult suur hulk mikroorganisme
luua mikroorganismide arenguks mittesoodsad tingimused

3. Õli või muu rasvaine kasutamine hoidistamisel:
  
loob toiduaine säilitamiseks sobiva temperatuuride
takistab õhuhapniku juurdepääsu toiduainele

4. Äädika kasutamine hoidistamisel loob:
  
happelise keskkonna
aluselise keskkonna

5. Toiduainete kuivatamine on:
  
biokeemiline säilitusviis
füüsikaline säilitusviis

6. Toiduainete marineerimine on:
  
füüsikaline säilitusviis
keemiline säilitusviis

7. Milline hoidis on pickle?
  
väikestest köögiviljadest tehtud marineeritud hoidis
puuviljadest tehtud püreeritud keedis

8. Ainult suhkruga säilitades on vajalik suhkru kogus:
  
40%
60%

9. Hoidiste tegemisel on vaja kasutatavad purgid ja purgikaaned:
  
pastöriseerida
steriliseerida

10. Marinaadi tegemisel ...
  
lisatakse äädikas marinaadi keemise ajal.
lisatakse äädikas, kui keedetud marinaad on natuke jahtunud.

J.Tamm, 2009