Ainevahetuse põhi- ja lisakäive

 

Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ja kehaliseks ning vaimseks tegevuseks vajaliku energiahulga. Toiduenergia pideva liigtarbimise puhul suureneb keha rasvamass, tekib ülekaal ja rasvumine, mis on riskiteguriks paljude haiguste puhul.

Põhiainevahetuseks nimetatakse väikseimat energiahulka, mida organism vajab täielikus rahuolekus. Sellest lähtuvalt mõõdetakse põhiainevahetust hommikul ärkvel oleval ja normaalse kehatemperatuuriga inimesel, lamavas asendis, toatemperatuuril 180 - 200 (termoregulatsioon on optimaalseimal tasemel), tühja kõhuga ( 12 - 14 tundi viimasest söögikorrast).

Põhiainevahetus kulub südame- ja veresoonkonna , maksa, hingamis- ning erituselundite talitluse ja ajutegevuse toimimiseks.

Põhiainevahetus sõltub vanusest soost,kehamassist ja mõnede sisesekretoorsete näärmete talitlusest.

Ainevahetuse lisakäive on energia hulk, mida inimene kulutab üle põhiainevahetuse taseme.