Skip navigation

Salmonelloosi ja kõhutüüfuse tekitajad

Salmonelloosiks nimetatakse Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkust, millesse nakatutakse suukaudselt.

  • Soolepõletiku ehk salmonellaenteriidi kõige sagedasemaks tekitajaks on bakter Salmonella enteritidis (vasakul fotol).
  • Kõhutüüfust tekitavad bakteri alaliigid Salmonella typhi ja Salmonella paratyphi (paremal fotol)
  • Bakterid paljunevad peensooles ja selle ümbruses paiknevates lümfisõlmedes, levivad organismis vere ja lümfiga ning eritavad toksiine ehk bakterimürke.

  • Salmonellad sisenevad organismi seedetrakti kaudu saastunud toidu või joogiga.
  • Nakkusallikaks võivad olla paljud koduloomad.
  • Samuti hiired ja rotid kodudes on nakkuste kandjaks.
  • Mikroobide sattumisel toiduainetesse võivad tekkida laialdased haiguspuhangud.
  • Ohtlik on toores ja läbiküpsetamata linnuliha, munad (bakter ei ela nende sees, vaid kandub üle hügieenitingimuste eiramisega).
  • Salmonellad säilivad eluvõimelistena külmutatud ja kuivatatud toiduainetes, piimas, joogivees.

Kõhutüüfuse tähtsad nakkusallikad on:

    • Koorikloomad saastunud veekogudest.
    • Saastunud toored puu- ja köögiviljad.
    • Saastunud piim ja piimatooted.
    • Saastunud veeallikad.
    • Inimesed võivad nakkust edasi anda senikaua, kuni bakterid on nende organismis.
    • Umbes 10% ravimata patsientidest eritab baktereid kuni 3 kuud, samal ajal kui 2-5% ravimata patsientidest jääb püsivateks bakterikandjateks.

    Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike License 3.0