Skip navigation

Vaktsineerimine ja profülaktika

  • Kõhutüüfuse vastu on olemas süstitav vaktsiin, mis tagab kaitse kuni 3 aastaks.
  • Vaktsiin on näidustatud nii täiskasvanutele kui lastele alates 2. eluaastast.
  • Mõnel inimesel võib tekkida süstekoha valulikkus ja punetus.
  • Vaktsineerimise tagajärjel ei saa haigestuda kõhutüüfusesse.
  • Vaktsineerimist soovitatakse üldiselt juhul, kui te kaalute reisimist endeemilistesse piirkondadesse, kus sanitaar- ja hügieenitingimused võivad olla ebapiisavad. Eriti maapiirkondadesse reisimisega kaasneb lähedane kokkupuude kohalike elanike ja/või potentsiaalselt ohtliku toidu ja veega.
  • Isegi pärast vaktsineerimist on tähtis valida toitu ja jooki, et viia nakatumisoht miinimumini.

Salmonellad on ka üheks reisikõhulahtisuse põhjustajaks. Vahemeremaades ja SRÜ riikides on salmonelloosiohu tõttu turvalisem

  • mitte süüa omletti ega vähekeedetud kanamune.
  • Ka majoneesist või teistest toorest muna sisaldavatest toitudest võib saada salmonelloosi.
  • Turistikõhulahtisuse ohtu võib tunduvalt vähendada toitu ja jooki hoolikalt valides ning käte- ja toitumishügieeni jälgides.

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike License 3.0