Skip navigation

Profülaktika kõhulahtisuse vältimiseks

  • Parim viis haiguse ärahoidmiseks on jälgida toidumenüüd ja selle kvaliteeti.
  • Mitte osta toiduaineid tänavakaubitsejatelt.
  • Turistil on kahtlases reisisituatsioonis mõttekas eelistada termiliselt hästi läbitöödeldud toitu, kooritud puuvilja ja keedetud või hermeetiliselt suletud jooke.
  • Sageli hoiatatakse salatite söömise eest. Salatite puhul tuleks meeles pidada, et nende esimese roana söömine vallandab tühjas maos happerünnaku, mis toimib bakteritsiidselt. Maohappesust langetavate ravimite tarvitajal tuleks aga olla väga tähelepanelik toitu valides.
  • Keetmata või poolküps koorikloom on võimalik A-hepatiidi allikas, eriti kui nende viljelemine või püük on toimunud asulate kanalisatsioonisüsteemide lähistelt.
  • Toidu osas tuleks vältida toorest liha ja kala ning valmimata puu- ja köögivilju.
  • Mitte juua keetmata kraanivett ega jooke, kuhu on lisatud jääkuubikuid. Samuti tasuks vältida ka jääkuubikuid, mis on tehtud kraaniveest.
  • Vältida tuleks ka pastöriseerimata piimatooteid ning mitte süüa väga haruldasi toiduaineid.

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike License 3.0