Pilveooper

Pilveooper 

27.11.2017-31.12.2019
Vastutav täitja: Liina Keevallik

Uurimisprojekt tegeleb uutest tehnoloogiatest – sealhulgas nii liit- kui virtuaalreaalsusest – poeetika otsimisega. Uurimisobjektiks on uute reaalsuste poeetiline kasutus ning ajaloolised paralleelid, mis omavad potentsiaali tehnikamaastikul uusi kunstilisi perspektiive avada. Projekti teoreetilise uurimuse raames tegeletakse meediate ajaloolise võrdlemisega, ning praktilises, loomeprojektis, katsetatakse uusi tehnoloogiaid Vabal Laval etenduvas “Pilveooperis”, mis on samm järgneva suurema loomingulise projektini. Teoreetilises osas tegeletakse ka loomeprojekti käigus kerkinud küsimuste vaatlemisega.

Projekti koduleht: https://tallinn.vabalava.ee/programm/pilveooper-ehk-dido-probleem/

Rahastaja: TLÜ uuringufond / Medit Astra / Kultuurkapital / Vabalava 

Digitaalse audiovisuaalpärandi metadata standardite evolutsioon: Mõjud pärandipõhisele innovatsioonile ja kultuurimälu kureerimisele loovtööstuse poolt

Digitaalse audiovisuaalpärandi metadata standardite evolutsioon: Mõjud pärandipõhisele innovatsioonile ja kultuurimälu kureerimisele loovtööstuse poolt

01.01.2016-31.12.2019
Vastutav täitja: Indrek Ibrus

Projekt uurib Euroopas käivituvate audiovisuaalse (AV) kultuuripärandi mass-digiteerimise initsiatiivide kultuurilisi ja sotsiaalmajanduslikke mõjusid. Tuginedes analüütilisele lähenemisele, mis kombineerib kultuuridünaamika analüüsi (kasutades selleks peamiselt kultuurisemiootikat ja "meedia arheoloogia" lähenemisi) ja tehno-ökonoomilisi innovatsiooniuuringuid (evolutsionistlik majandusteadus, poliit-ökonoomilised meediauuringud) seame eesmärgiks uurida sõltuvussuhteid mitmesuguste seotud arengute vahel: kuidas AV-pärandi metadata standardid valdkonna institutsioonide vastastikkuses mõjus arenevad; kuidas need osalevad kultuurimälu kureerimises ning kuidas jõuavad loovtööstus ja haridusinstitutsioonid AV-pärandile tuginevate innovatiivsete õppevormideni. Empiiriline uuring hõlmab metadata standardiseerimise, -loome ja hariduses kasutamise rahvusvahelist uuringut; samuti arendame uue meetodi analüüsimaks, kuidas metadata protokollid kultuuri modelleerivad ja kultuurimälu kureerivad. 

Projekt ETISes: https://www.etis.ee/Portal/Projects/Display/6e39a365-22a4-4e82-9a4a-1fe…

Rahastaja: Sihtasutus Eesti Teadusagentuur

Üliõpilaste Filmiturg

Üliõpilaste Filmiturg 

23.11.2017-22.11.2019 
Vastutav täitja:

Veiko Vaatmann

Rahastaja: Archimedes

Meediaharitus, taaskasutus ja pärand hariduses

Meediaharitus, taaskasutus ja pärand hariduses

01.05.2018-31.08.2019
Projekti liikmed: Katrin Saks, Kristi Vinter-Nemvalts, Ramona-Riin Dremljuga, Katrin Sigijane

Balti- ja Põhjamaade meediaekspertide (k.a digimeedia, audio-visuaalne meedia, film, andmebaasid) koostöövõrgustiku loomine (2018); meediaharituse teadmiste ja praktika kogumine ning kombineerimine eesmärgiga taaskasutada infot praktilisel õpetajatele suunatud konverentsil (jaanuar 2019); üldharidusõpetajate harimine meedia- ja filmiharituses, olemasolevate materjalide taaskasutamises ja audiovisuaalse pärandi kaasloomises ainete õpetamisel üldhariduskoolides läbi praktiliste ja kaasavate tegevuste (2019)

Projekti koduleht: https://www.tlu.ee/meedia-kirjaoskus-taaskasutus-ja-p%C3%A4rand-haridus…

Rahastaja: Põhjamaade Ministrite Nõukogu: Nordplus Horizontal 

Nõukogudejärgne neoliberalism Eesti nüüdisfilmis

Nõukogudejärgne neoliberalism Eesti nüüdisfilmis

01.01.2018-31.12.2019  
Vastutav täitja: 

Teet Teinemaa

Antud projekt annab panuse neoliberalismi uurimisse, analüüsides valitud filmide ettekujutust neoliberalismist ja nende produktsioonitingimusi ning tehes seda laiahaardelisest teoreetilisest lähtepunktist. Projekt annab põhjaliku ülevaate mitmest Eesti olulisimast nüüdisfilmist ja lisab akadeemilisi teadmisi viimase aja suurima sotsiaalse muutuse osas. 

Projekt ETISes: https://www.etis.ee/Portal/Projects/Display/f48a8066-eff8-496e-8a0e-24f…

Projekti rahastaja: Mobilitas Pluss järeldoktoritoetus

BREAK! - ületades soolisi stereotüüpe Euroopas ristmeedia abil

BREAK! - ületades soolisi stereotüüpe Euroopas ristmeedia abil 

01.02.2017-31.07.2019
Projekti liikmed: Maaris Raudsepp, Marti Taru, Kadri Aavik, Jüri Kruusvall, Meril Ümarik, Tiia Õun, Andres Jõesaar, Alessandro Nani, Birgit Vilgats, Sander-Kalle Somma, Toomas Sääs, Triin Roosalu, Ramona-Riin Dremljuga, Maire Tuul, Lina Žuravskaja

Rahastaja: Euroopa Komisjon

FINEEX - Muusikaekspordi edendamine ülesektorilise koostöö abil

FINEEX - Muusikaekspordi edendamine ülesektorilise koostöö abil 

01.08.2016-31.07.2019
Vastutav täitja: Andres Jõesaar

Rahastaja: Interreg Central Baltic Region

Cross Motion

Cross Motion

2016-2019
Projekti liikmed: Alessandro Nani, Indrek Ibrus

Rahastaja: Interreg Baltic Sea Region

Arengumaade ajakirjanike koolitusprojekt

Arengumaade ajakirjanike koolitusprojekt

2014-2019
Vastutav täitja: Katrin Saks

Projekti eesmärk on korraldada arengumaade ajakirjanikele 5-6 päevaseid õppevisiite Eestisse, mis sisaldaksid nii meediaalast koolitust kui annaksid võimaluse tutvuda Eesti elu erinevate tahkudega. Meediakoolitus kätkeb selliseid teemasid nagu meediavabadus ja –majandus, regulatsioon ja eneseregulatsioon demokraatlikus ühiskonnas, meedia tootmine uutele platvormidele, jne. Külastatakse ringhäälinguorganisatsioone ja erinevaid väljaandeid ning tutvutakse ajakirjanikega. Teine blokk on võimu ja meedia suhetest, külastatakse Riigikogu, valitsust ja mõnd KOVi. Kolmas päev on pühendatud meediat, ühiskonda ja demokraatiat edendavatele digitehnoloogilistele lahendustele. Neljas blokk kujundatakse vastavalt konkreetse grupi huvidele mõnd valdkonda lähemalt uurida ( turism, ettevõtlus, eksport, kultuur, keskkond, jne ) ja  sisaldab lühema või pikema reisi väljapoole pealinna.                    

Rahastaja: Välisministeerium