Teade

2022. aastal tähistatakse Juri Lotmani sajandat sünniaastapäeva

Pühapäeval, 28. veebruaril möödus 99 aastat maailmakuulsa semiootiku, kirjandus- ja kultuuriteadlase Juri Lotmani sünnist. Täpselt aasta pärast kulmineerub Juri Lotmani sajanda sünniaastapäeva tähistamine rahvusvahelise kongressiga. Juubeliaasta üritusi jätkub kogu aastaks nii Eestisse kui ka välismaale.

Lotman

Juri Lotman oli üks 20. sajandi mõjukamaid Eesti teadlasi. Ta oli rahvusvaheliselt tunnustatud semiootik ja kirjandusteadlane, kes töötas Tartu Ülikoolis pea 40 aastat. Juri Lotmani rajatud Tartu-Moskva semiootikakoolkond kujundas märkimisväärselt humanitaarteaduste arengut maailmas.

Juri Lotmani sajanda sünniaastapäeva meeldejäävaks ja vääriliseks tähistamiseks on jõud ühendanud Eesti Semiootika Selts, Tallinna Ülikooli Juri Lotmani semiootikavaramu, Tartu Ülikooli semiootika ja vene filoloogia osakond ning Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituut.

Eesti Rahva Muuseumis avatakse järgmise aasta jaanuaris näitus, mis on pühendatud Lotmani elule ja teadustööle. ERM-is on näitus avatud kolm kuud ja seejärel rändab see Euroopasse, muu hulgas Pariisi, Peterburi, Bolognasse, Budapesti ja Vilniusesse.

Juubeliaasta tähtsündmus on 25.–28. veebruarini Tallinnas ja Tartus toimuv rahvusvaheline kongress „Juri Lotmani semiosfäär“. Kongressi peaesinejad on Aleida Assmann Konstanzi Ülikoolist, Mieke Bal Amsterdami Ülikooli kultuurianalüüsi koolist, Sergei Nekljudov Venemaa Riiklikust Humanitaarülikoolist, Juri Tsivian Chicago Ülikoolist ja Boriss Uspenski Venemaa Riiklikust Teadusülikoolist "Kõrgem majanduskool".

Veebruaris avatakse veebikeskkond „Digitaalne Lotman“, mis tutvustab Juri Lotmani mitmekesist teaduspärandit. Veebilehele jurilotman.ee koondatakse teda puudutavad arhiivimaterjalid, tema elulugu ja avaldatud tööde info ning seal tutvustatakse Lotmani põhilisi ideid semiootikas, filoloogias ja kultuuriajaloos.

Lotmani sünniaastapäeva ei tähistata ainult Eestis. Juubeliaasta on esitatud UNESCO aastapäevade programmi. Lisaks on juubelile pühendatud terve hulk teadusüritusi eri riikides, nt sessioon semiootika maailmakongressil Thessaloníkis, rahvusvaheline konverents Umberto Eco ja Juri Lotmani teaduslikust pärandist Bologna Ülikoolis ning konverents „Lotmani lugemised“ Moskvas Venemaa Riiklikus Humanitaarülikoolis.

Täpsemalt saab juubeliaasta ja järjest täieneva ürituste kavaga tutvuda veebilehel jurilotman.ee.

Lisateave: Merit Rickberg, Eesti Semiootika Seltsi juhatuse liige ja Juri Lotmani semiootikavaramu juhataja, 5564 0957, merit.rickberg@jurilotman.ee