Teadus

Minutiloeng: Kuidas vältida toidu raiskamist?

16.-24. novembrini toimub Euroopa jäätmetekke vähendamise nädal (European Week for Waste Reduction (EWWR), mille teemaks on tänavu "toidujäätmed". Värskes minutiloengus räägib Tallinna Ülikooli kodundusõppe teooria ja didaktika lektor Kristi Paas, kuidas vältida toidu raiskamist.

Minutiloeng

Iga kord, kui viskame ära toitu, lähevad raisku ka ressursid, mis on kasutatud selle toidu kasvatamisel, tootmisel ja transpordil. Meil kõigil on võimalus teha väikesi samme oma igapäevastes toimetamistes, et vähendada toidu raiskamist. Planeeri oma toiduostud targalt: tee ostunimekiri, kasuta ära kodus juba olemasolevaid toiduaineid; õpi õigesti säilitama toitu, et see kauem värske püsiks; säilita valmistoidu ülejäägid oskuslikult ja kasuta neid ära järgmisel toidukorral või uute toitude valmistamisel.

Jälgi pakenditel olevaid kuupäevi ja paiguta toiduained kapis või külmkapis nii, et eespool oleksid toiduained, mis on avatud või mille säilivustähtaeg lõpeb varem. Nii väldid toiduainete riknemist juba enne selle tarvitamist.

 
Tee vahet "kõlblik kuni" ja "parim enne" märgistusel. Ära viska toiduaineid ära automaatselt kui „parim enne” kuupäev on möödunud. Hinda toiduainete olukorda seda vaadeldes, nuusutades ja maitstes. 
 

Loe lähemalt Novaatorist