Loodusblogi

KUHI 2025 konverentsil valmistati sõira

Sõir ja leib

Teisipäeval, 21. oktoobril toimus TLÜ BFM-i ja EKA koostöös korraldatud KUHI 2025 Kunstihariduse Ideede konverents "Kunst ja koostöö, loovus ja lõiming"!

Ennelõunases ettekannete paneelis arutati lõimingu ja koostöö teemadel kunstis ja disainis. Vaadati otsa STEAM-lähenemise võimalustele, esitati küsimusi kooli õppekava loomise teemadel ning tutvuti värske kunstiõpiku tagamaadega.

Ühes Teadusköögis läbiviidud töötoas oli aga peategelaseks sõir. Töötoas osalejate seas olid kunstiõpetajad ning käsitöö ja kodunduse õpetajaid, kes jagada oma kogemust või teadmist sõirast kui toiduainest. Seejärel toimus sõira maitsmine kõiki oma meeli kaasates. Peale põgusat sõira ajaloo ja valmistamise ülevaadet said osalejad ka ise sõira valmistamist proovida. Sõirale anti kohapeal isikupärane maitsestus ning vorm. Töötoa lõpuks valmisid erinevate maitsestustega ja loovalt vormitud kohupiimajuustud, mida konverentsi lõpuminutitel kõigile osalejatele serveeriti. Kogetut iseloomustasid osalejad kui teadlikku, põnevat ja inspireerivat ning samas ka meeldivat, õnnelikku ja ehedat tegevust. 

Valmistamisprotsessi mõtestati ja analüüsiti STEAM-lähenemise kaudu, mis ühendab loovuse, teaduse ning tehnoloogia, arendades nii kriitilist ja analüütilist mõtlemist kui ka loovat eneseväljendust. Teadusköögi sõira teemaline töötuba on välja töötatud SHAREE projekti interdistsiplinaarse meeskonna poolt, ühendades STEAM-õppele kohaselt erinevad valdkonnad just kodunduse õppeaine sisuga, kasutades toitu kui õppevahendit kogemiseks ja mõtestamiseks. Teadusköögi sisu vedasid Tiina Vänt ja Kristi Paas.