Humanitaarblogi

Aasia uuringud: sellest, kuidas uus on tegelikult vana – ja vana uus

Midagi pole tekkinud ega saabunud tühja koha peale. Kõikidel nähtustel on ikka midagi ees, kõrval, taga, all. Nõnda on Aasia uuringute maailma tundma õppimise inspireeriv edasi andmine ka meie õppejõududele põnev teekond.

Nabatea kiri.

Aasia uuringute õppesuuna esialgne vorm – tänased bakalaureuseastme Jaapani, Hiina ja Lähis-Ida uuringute peaeriala õppekavad – moodustus 2005. aastal, kui rajati Tallinna Ülikool. Sarnaste erialade õppekavad otsustati kokku lõimida, mida tehti ka tolleaegse Eesti Humanitaarinstituudi Aasia kultuuriloo ja Pedagoogikaülikooli Idamaade filoloogia õppekavadega. Nende pinnalt tekkinud magistriõppekavade peamiseks eesmärgiks on minna BA taseme laiapõhjalistelt kavadelt spetsiifilisemaks, sest on, mida uurida.

Katkend ja tõlge Aktam ibn Sayfi lohutuskõnest.

Araabia kirjanduse vanimaid kihistusi, kõned islamieelsest proosast, kannavad endas vana-semiidi luulelise keele kompositsioonilist ülesehitust.

Katkend ja tõlge Usama ibn Ladini kõnest.

Sama kompositsioonilise ilmingu leiab ka al-Qāʿida terrorivõrgustiku asutajaliikme Usāma ibn Lādini kõnedes.

Ilma klassikalise jaapani ja hiina kirjanduseta ning folkloori tundmata jääb suur osa animatsioonide või filmide maailmast mõistetamatuks.

Taotie tegelaskuju filmist "Kung fu panda".Taotie kujutis antiiksel anumal.

Kaks tuhat aastat vana korduv dekoratiivne muster Hiina pronksesemetel, taotie, näeb välja nagu koletis või mask. Seda on kasutatud Yu-Gi-Oh kaartidel, „Kung fu panda" multikategelase ja ajaloolise fantaasiafilmi „Suur Hiina müür" tegelaskuju alusena.

Lei Xue sinivalge mustriga kunst.

Üks põnevamaid kaasaegseid Hiina kunstnikke on Lei Xue, kes annab uue mõtte traditsioonilisele portselanile, eriti rõhuga kuulsale Ming dünastia sinivalgele.

Aasia suuna Jaapani, Hiina ja Lähis-Ida uuringute peaerialal õppimine tähendab iidsete traditsioonide ja väärtuste mõistmist ning nende mõju sidumist tänapäevaga. Meie õppejõudude ja üliõpilaste seas leidub nii varasema kui ka uuema ajajärgu kultuuri, kirjanduse, ühiskonna ja poliitikaga seotud teemade huvilisi. Uuritava piiritu valik laseb edukalt siduda vana uuega ja uut vanaga. Sellised ettevõtmised on põimitud meie õppejõudude teadusuurimuste sisse väga põnevatel viisidel.

Taolisest tegevusest algab meie mõtestatud teekond selleni, kuidas seletada uut, käesolevat, tänapäevast via teadmised vana kohta.