Teade

Ilmus raamat õppimise ja õpetamise praktikatest ning muutustest ülikoolis

Tallinna Ülikooli haridusteaduste, ühiskonnateaduste, digitehnoloogiate, loodus- ja terviseteaduste instituutide ning Tartu, Stockholmi ja Aalto Ülikooli teadlaste koostööst ilmus raamat "Teaching and Learning at the University. Practices and Transformations".

teaching-and-learning-university-practices-and-transformations

Raamat tugineb uuringu “Õpetamine ja õppimine ülikoolis”/ÕPPES (2016–2019) tulemustel. Uuring puudutas Tallinna Ülikooli õppejõudusid ning selle üheks eesmärgiks oli analüüsida ülikoolis toimuvate muutuste mõju. Raamatus esitatakse uurimistulemusi ja analüüsitakse erinevate teoreetiliste lähenemisviiside taustal ülikoolis toimunud muutuste mõju õppimis- ja õpetamiskultuurile, õppejõudude professionaalsele identiteedile, õpetamispraktikatele ja akadeemilistele karjääridele. Seda nii Eesti, Rootsi kui ka Soome ülikoolide näidetel. Kajastamist leiavad nii teoreetilised kui ka analüütilised lähenemised.

Anne Nevgi Helsingi Ülikoolist kirjutas väljaande retsensiooni kommentaariks, et raamatu autorid esitavad läbiviidud uurimuste põhjal huvitavaid tulemusi, perspektiive ja mõtlemapanevaid ideid õpetamis- ja õppimisvõimaluste arendamise kohta ülikoolis. “Raamatu fookuses on muudatused, mis on toimunud viimaste aastate jooksul ning kuidas need muutused on mõjutanud üliõpilaste õppimist, õppejõudude professionaalset identiteeti ja õpetamispraktikat Eesti, Rootsi ja Soome ülikoolides,” kirjutas professor Nevgi.

Raamat koosneb viiest osast ja kümnest peatükist. Väljaandel on 15 autorit, kes kuuluvad interdistsiplinaarsesse ja rahvusvahelisse teadlaste gruppi. Üheksa autorit on Tallinna Ülikooli töötajad: haridusteaduste instituudi andragoogika dotsent Larissa Jõgi, haridusteaduste instituudi haridusuuringute vanemteadur ja dotsent Meril Ümarik, ühiskonnateaduste instituudi teaduskoordinaator Koidu Saia, ühiskonnateaduste instituudi sotsiaaltöö professor Karmen Toros, ühiskonnateaduste instituudi õppejuht Tuuli Oder, loodus- ja terviseteaduste instituudi jätkusuutliku arengu dotsent ja vanemteadur Mihkel Kangur, loodus- ja terviseteaduste instituudi teadur Liisa Puusepp, Tallinna Ülikooli õppeprorektor Priit Reiska ja Tallinna Ülikooli interdistsiplinaarse õppe koordinaator Aet Möllits.

Raamat on eelretsenseeritud ning selle toimetajad on haridusteaduste instituudi andragoogoka dotsent Larissa Jõgi, haridusteaduste instituudi haridusuuringute vanemteadur ja dotsent Meril Ümarik ja digitehnoloogiate instituudi haridustehnoloogia dotsent ja digitaalsete õpiökosüsteemide vanemteadur Kai Pata.

Tutvu raamatuga