EXU

STARTERtallinna peaauhinna pälvis Tallinna Ülikooli meeskond Upit

26. mail Latitude59 konverentsil toimunud STARTERtallinn kevadhooaja finaalis võitis Grand Prix auhinna Tallinna Ülikooli meeskond Upit koosseisus Triinu Roosvalt, Riina Näälik ja Marit Lillenberg.

Upit

TLÜ Haapsalu Kolledži 2. kursuse tudengite uusettevõtte idee Upit eesmärk on olla usaldusväärne partner riigi- ja suurettevõtetele, et pakkuda lahendust brändirõivaste ja muude reguleeritud tekstiilijäätmete käitlemiseks ringmajanduse põhimõttel.

Upit meeskonnaliikme Triinu Roosvalti sõnul kasvas idee välja soovist leida keskkonnasäästlik lahendus Eesti kohtusüsteemist maha kantud kohtunike talaaridele. Kuna talaaride puhul on tegu sellise jäätmega, mis ei tohi oma originaalsel kujul sattuda ühiskonnas vabakasutusse, siis hetkel lõpeb sellist laadi ametirõiva elu kas pinnasetäitena prügilas või põletatakse see energia tootmiseks katlas. 

STARTERtallinn programmis osalemine aitas Upit meeskonnal jõuda probleemi tuumani. Koolituste ja arutluste käigus sai selgeks, et parandamist vajavaid kohti on ametirõivaste tellimise, -kasutamise ja -utiliseerimise protsessis sees juba hanke tegemise hetkel. Upit meeskond arendas projekti raames ideed, mis pakub ametirõivaste käitlemise osas riigi- ja teistele suurtele ettevõtetele kulusäästlikku ja brändi toetavat täisteenuslahendust. Samuti sai ideed arendades arvesse võetud ka 2025 aastal kehtima hakkav EL regulatsioon, mis kohustab edaspidi ettevõtteid rõivaid eraldi koguma ja ringmajanduse põhimõtetel käitlema. "Latitude59-l oma idee tutvustamine oli oluline, kuna saime hea kogemuse ja ettekujutuse kuidas startup maalim töötab. Samuti saime ideid ja häid kontakte, kelle kaudu ideed edasi arendada," lisab Roosvalt.

Upit meeskonda juhendanud ettevõtja ja Tallinna Ülikooli ettevõtluse konsultandi Martin Bristoli sõnul oli imetlusväärne, kuidas isiklikust huvist ja ühiskondlikust murest inspireeritud loomevaldkonna idee kasvas suurt probleemi lahendavaks tervikteenuseks. “Rõõm on näha, kui loomingulised inimesed ja loomevaldkonna ettevõtjad oskavad mõelda suurelt, aga samal ajal ka väga konstruktiivselt ja lahendustele orienteeritult. Upit suutis ka kõige keerulisematest kitsaskohtadest naerulsui läbi tuhiseda ja kahtlemata kuuleme Triinust, Riinast ja Maritist ning nende tegudest veel edaspidigi,” kiidab Bristol Upiti meeskonda.

STARTRtallinna TLÜ-poolse porgrammijuhi Lennart Mathias Männiku sõnul on programm tudengitele suurepärane võimalus testida oma lennukaid äriideid ja panna ennast proovile uusettevõtete loomise maailmas.

Upit

Peale peaauhinna pälvis Upit meeskond veel rea teisi eriauhindu STARTERtallinn pikaajalistelt koostööpartneritelt: Tallinna Loomeinkubaatorilt, Tehnopolilt ja Tera Venturesilt. Kui Grand Prix auhind sisaldab 1000 eurot auhinnaraha, 3 aastat veebimajutusteenust Veebimajutus.ee poolt ja kingikotti Startup Estonialt, siis Tallinna Loomeinkubaatori eriauhind tagab tasuta sissepääsu kolmele koolitusele ning konsultatsioonidele. Tehnopoli eriauhind pakub tasuta mentorkohtumisi ja Tera Venturesi eriauhind mentorlusseansse investeerimismeeskonna liikmetega.

Latitude59 raames toimunud auhinnagala pani ühtlasi punkti ettevõtlusõppe programmi STARTERtallinna 2023. aasta kevadhooajale. STARTERtallinn sügishooaeg stardib aga juba 14. septembril. Infot alustva programmi kohta leiad Edu & Tegu STARTERtallinn kodulehel ja facebookilehel.

Upit

Vaata kogu fotogaleriid sündmusest SIIN.