EXU

Tallinna Ülikool liitus Rohetiigriga

Tallinna Ülikool liitus esindusorganisatsiooniga Rohetiiger, et olla akadeemiline kaasamõtleja rohepöörde protsessides ja ühiskondlikes muutustes.

Rohetiiger liige

TLÜ keskkonnamuutustega kohanemise ja nende mõjude leevendamise klastri KEKO juhi Katrin Männiku sõnul saab ülikool Rohetiigri partnerina kaasa aidata süsteemsete muutuste loomisele jätkusuutlikuma ja mitmekesisema ühiskonna suunas. “Koostöös saame paremini otsida teadmistepõhiseid lahendusi ühiskondlikele väljakutsetele,” sõnab Männik.

TLÜ töö, heaolu ja kommunikatsioon globaliseeruvas ja digitaliseeruvas maailmas klastri WoWeC juhi Katri-Liis Lepiku sõnul on Rohetiiger ülikooli jaoks väärtuslik partnervõrgustik, kus on võimalus jagada praktikaid ning kujundada ühiseid seisukohti jätkusuutlikuks arenguks. Koostöös Rohetiigriga plaanib Tallinna Ülikool edendada nii formaal- kui ka mitteformaalõppekavade arendamist, samuti keskenduda toodete ja teenuste väljatöötamisele ning jätkusuutlike organisatsioonide arendamisele. 

Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverki sõnul on rohepööre suur ühiskondlik muutus, kus ülikoolide panus on väga oluline. “Rohetiigri üks väärtustest on pädevus, mis tähendab seda, et me peame oluliseks lähtuda oma tegevustes, nagu näiteks tasakaalus majanduse visiooni ja teekaartide koostamine, faktidest ja parimast ekspertteadmistest. Ajal, mil hirme ja teadmatust on palju, on meie ülesanne kaost mitte suurendada vaid oma tegevuste ja väljaütlemistega vähendada. Siin ongi suureks abiks teadlased ja koostöö ülikoolidega,” räägib Truuverk.

Rohetiiger on juba ka varem ülikoolidega tihedat koostööd teinud. Tallinna Ülikool on üks neljast Tallinnas asuvast ülikoolist, kelle abil loodi Rohetiigri Akadeemia programm. Nelja kuu pikkuse akadeemia jooksul omandasid osalejad teadmisi kliimamuutusest, ringmajandusest ja toote-teenuse elutsüklist ning õppisid nägema oma organisatsiooni tegevuse mõju keskkonnale ja seda targalt vähendama. 

Rohetiiger on keskkonnast hoolivate ettevõtete koostööplatvorm. Teeme Ära liikumisest, Maailmakoristuspäevast ja Tiigrihüppest inspiratsiooni ja tõuke saanud Rohetiiger koondab täna ligi 90 ettevõtet erinevatest tegevusvaldkondadest. Ülikoolidest on Rohetiigri liikmeteks juba TalTech ja EBS. 

Rohetiigri eesmärk on aidata kaasa keskkonnajalajälje vähendamisele ettevõtetes ja ühiskonnas. Selleks on Rohetiiger kasutanud tööriistu nagu koolitused, keskkonnast hoolivate ettevõtete esindusorganisatsiooni loomine, aga ka teekaardid neile sektoritele, mis kokku annavad lõviosa majanduse negatiivsest keskkonnamõjust.