Muu sündmus

Adapteri koostööfestival "Kõik söögiks!"

Tule osale Adapteri koostööfestivalil "Kõik söögiks!". Keskkonna osa panelistide seast leiab ka TLÜ LTI jätkusuutliku arengu dotsendi Mihkel Kanguri, kes diskuteerib 14. novembril ("Keskkonna" paneelis) toidu ja keskkonna omavahelised seosed, saasteained ja nende mõju teemadel.

Loodus- ja terviseteaduste instituut

14.11.2019 kell 10:00 - 18:00

Lisa kalendrisse

iCal calendar

 

Mihkel esineb paneelis nr 2 : Kuidas püüelda parema keskkonna poole nii, et kõht on ka täis

Globaliseeruvas maailmas tarbitakse üha rohkem mujalt sisse veetud toitu, seejuures harva mõeldes selle tarneahela käigus tekkinud keskkonnakoormusele. Võrreldes kohaliku toiduga on imporditav toit sageli läbi uurimata ning võib kaasa tuua mitmeid tervisehäireid. Tarbijatena ununeb meil tihti ära kohaliku toidu tegelik väärtus. Näiteks kala, mida müüme odavalt teistesse riikidesse toorainena võiksime hoopis vanavanemate oskusi meelde tuletades kohapeal rohkem oma toidulauale väärindada. Olles rohkem kohalik tarbija hoiame tugevana oma ökosüsteemi ning ühtlasi turgutame kohalikku majandust ning tagame kohalike väiketootjate tegevuse jätkusuutlikkuse.

Panelist Mihkel Kangurist lähemalt

Tallinna Ülikooli Loodus- ja terviseteaduste instituudi vanemteadur ja jätkusuutliku arengu dotsent Mihkel on pärit loodusteadlaste perest ja seetõttu on lapsest saadik ümbritsetud teaduse tegemisest ja looduse uurimisest. See on määranud ka tema haridustee, 2005. aastal kaitses doktorikraadi ökoloogia erialal,  uuris oma õpingute vältel taimkatte arengulugu Eestis. 2013. aastal ilmus koos kolleegidega artikkel, milles näidati, et viimase 4000 aasta vältel on inimtegevus olnud Eesti metsade struktuuri kujunemisele olulisem faktor kui kliima. Selle artikli ilmumise järel hakkas Mihkel Kangur mõtlema, et kui pronksi aja inimesed, keda oli paarsada tuhat eesti aladel, mõjutasid meie taimkatet nii olulisel määral, siis milline on veel tänapäevane mõju taimestikule. Tundub, et kuni tööstusrevolutsioonini, oli inimene pigem ökosüsteemi osa ning meie keel ja kultuur on arenenud koos sellega. Pärast fossiilkütuste kasutuselevõttu on inimene kaugenenud loodusest ning mõjutanud meie keskkonda määral mis ohustab meie liigi tulevast eksistentsi. Sellisele tõdemusele jõudnuna, otsustas muuta oma tegevuse kurssi ning on asunud rohkem tegutsema säästva arengu hariduse valdkonnas, et oma teadmisi ökoloogiast rakendada paremal viisil inimühiskonna käitumise muutmiseks.

Koostööfestivalil "Kõik söögiks!" lisainfo ja registreerimine: https://festival.adapter.ee/koostoofestival-koik-soogiks/

Festivali kava: 

10.00-10.15 Avasõnad  – Tartu Ülikool, Eesti Toiduainetööstuse Liit
10.15-10.45 Ettekanne “Maailmamajandus ja toidutööstus”, Urmas Varblane, TÜ

 I TOOTMINE Tõde ja õigus toidu tootmises.

10.45-11.15 Ettekanne “Kas öko on öko ja mahe on mahe?”, Kristiina Laanemets, Eesti Taimekasvatuse Instituut

11.15-12.15 Paneeldiskussioon rahvastikule toidu tagamise, konkurentsi ja tarbija eelistuste, toiduohutuse ja toidu autentsuse teemadel.   

Panelistid: Uko Bleive (EMÜ), Tõnu Püssa (EMÜ), Liis Lutter (BioCC OÜ), Pille Pokk (AS Sangaste Linnas), Helen Arusoo (Organic Estonia), Erika Pääbus (Andre Farm OÜ), Kristiina Laanemets (ETKI). Panelistidega saad lähemalt tutvuda siin.

Moderaator: Ildar Nisamedtinov, TalTech

12.15 – 13.15 LÕUNA 

II KESKKOND: Toidu ja keskkonna omavahelised seosed, saasteained ja nende mõju.
13.15-14.15 Ettekanne “Mis on toidul ringmajandusega pistmist?”, Mait Kriipsalu, EMÜ

14.15-14.45 Paneeldiskussioon  ring- ja biomajanduse, jäätmete ning pakendite teemal.  

Panelistid: Harald Kitzmann (TKTK),  Mihkel Kangur (TLÜ), Markus Vetemaa (TÜ), Katrin Bats (Rimi Eesti AS), Taavi Tikk (Estiko Plastar AS). Panelistidega saad tutvuda siin.

Moderaator: Mait Kriipsalu (EMÜ)

14.45-15.15 KOHVIPAUS

III TOITUMINE Maitsev ja keha vajadustest lähtuv tuleviku toit – tegelikkuseks saav fantaasia.
15.15-16.15  Ettekanne “Tervisliku toitumise tänapäevased väljakutsed.” , Kersti Erlich-Peets (BioCC)

16.15-16.45 Paneeldiskussioon teemadel personaliseeritud toit, tarbimisharjumused ja tervislikkus, tooraine trendid.

Panelistid: Toomas Silla (TFTAK), Raivo Vokk (TalTech), Elin Org (TÜ), Triin Kõrgmaa (AS Salvest), Külli Holsting (Eesti Toitumisnõustajate Ühendus), Krista Kalbin (Valio Eesti AS), Kersti Erlich-Peets (BioCC). Panelistidega saad tutvuda siin.

Moderaator:  Ene Viiard (TFTAK)

16.45-18.00  Festivali lõpetamine – kokkuvõtted, sotsialiseerumine

Päeva moderaator on Tõnis Niinemets