Pressiteade

Baltimaade ülikoolide teadmus- ja tehnoloogiasiirde üksuste võrgustiku rahvusvaheline konverents Vilniuses

27. oktoobril toimus Vilniuses Baltimaade ülikoolide teadmus- ja tehnoloogiasiirde üksuste võrgustiku rahvusvaheline konverents, kus osalesid ülikoolide rektorid ja esindajad Eestist, Lätist ja Leedust, samuti Balti riikide patendibüroode juhid. Konverentsil allkirjastati ka vastastikuse mõistmise memorandum, mis loob aluse laiapõhjaliseks teadmuspõhiseks koostööks ja seda muuhulgas ka sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkonnas.

Foto: Marika Vilisaar
Foto: Marika Vilisaar

Neljapäeval, 27. oktoobril toimus Vilniuses Maailma Intellektuaalomandi Organisatsiooni (WIPO), Leedu Riikliku Patendibüroo ja Leedu riikliku tehnoloogiasiirde büroode võrgustiku poolt korraldatud Baltimaade ülikoolide teadmus- ja tehnoloogiasiirde üksuste võrgustiku rahvusvaheline konverents. 

Kõrgetasemelisel konverentsil osalesid ülikoolide rektorid ja esindajad Eestist, Lätist ja Leedust, samuti Balti riikide patendibüroode juhid. Eesti ülikoolidest kuuluvad võrgustikku Tallinna Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool ja Eesti Kunstiakadeemia. Tallinna Ülikooli esindas teadusvaldkonna jurist Marika Vilisaar, kes kohtus ka WIPO asepeadirektor Marco Alemaniga.

Kokkutulnud vahetasid kogemusi teadmus- ja tehnosiirdekeskuste võrgustiku loomisel, räägiti innovatsiooni ökosüsteemide tugevdamisest Balti regioonis ning allkirjastati ka vastastikuse mõistmise memorandum. Memorandumi eesmärgiks on  luua alus koostööle intellektuaalomandi, teavitus- ja haridusprogrammide, teadmus- ja tehnosiirde, sealhulgas sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkonna teabevahetuse valdkonnas, sätestades koostöö üldise raamistiku ja vajalikud protseduurid ning määratledes valdkonnad. Allkirjastajate hulgas oli ka Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land. 

Konverentsil esitles WIPO tehnoloogiasiirde üksuse juht, Ms. Olga Spasic, WIPO poolt suvel läbiviidud uuringut, mille raames WIPO küsitles 755 osalejat 88 riigist ja 5 kontinendilt, käsitles erinevaid stiimuleid nii teadlastele kui ka teadmus-ja tehnosiirde ning intellektuaalomandi kommertsialiseerimisega tegelemiseks. Juhendi eesmärk on aidata ülikoolidel ja teadusasutustel toetada teadlasi ja teadmus/tehnosiirde töötajaid ning aidata tuvastada ja parandada tehno-ja teadmussiirde kitsaskohti.