Teadlane teab: mis teeb saiast saia ja õllest õlle? (Kairi Koort)

Tänapäeval kasutatakse õlle ja saia tegemisel erinevaid pärmseene tüvesid. Mis on mis, selgitab TLÜ Loodus- ja terviseteaduste instituudi süsteemibioloogia külalislektor Kairi Koort

Tänapäeval kasutatakse õlle ja saia tegemisel erinevaid pärmseene tüvesid. Mis on mis, selgitab TLÜ Loodus- ja terviseteaduste instituudi süsteemibioloogia külalislektor Kairi Koort

Nii saia kui õlle tegemisel kasutatakse mikroskoopilist pärmseent Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces cerevisiae on eukarüootne ehk päristuumne mikroorganism kes on umbes 10 mikromeetri suurune. See lihtne üherakuline mikrorganism kergitab saiatainast ning õlle puhul tekib käärmisprotsessi tagajärjel alkohol. Vanasti kasutasid pagarid saia tegemisel õllepruulikodades üle jäänud jääkprodukte.

 Tänapäeval kasutatakse õlle ja saia tegemisel erinevaid pärmseene tüvesid. Õlle tegemisel kasutatavad pärmseene tüved on pagaritööstuses kasutatavatest tüvedest erinevate omadustega ning võivad saiale jätta iseloomuliku mõrkja maitse.

 Lisaks praktilisele kasutusele toiduainetööstuses on Saccharomyces cerevisiae ka väga oluliseks mudelorganismiks mida kasutades ja uurides on võimalik uurida rakkudes toimuvaid molekulaarseid protsesse.

 Tallinna Ülikoolis uuritakse mikroorganismide omadusi ja nende poolt produtseeritavaid ained. Erilise tähelepanu all on mikroorganismide koosluste kirjeldamine erinevates kliinilistes süsteemides ning looduskeskkondades mille hindamiseks ja kirjeldamiseks kasutatakse kaasaegseid genoomika ning bioinformaatika meetodeid.