Teade

2020. aasta parima keeleteo kandidaatide seas on kaks TLÜ projekti

Kandidaatide hulgas on TÜHI vanemteaduri Peep Nemvaltsi koostatud kogumik „Eesti teaduskeel keelterikkas teadusmaailmas“ ning TÜHI doktorandi ja nooremteaduri Andra Küti juhtimisel „Emakeele Seltsi noortesektsiooni keeleõhtu“ videoloengud.

2020. aasta Keeleteo kandidaadid

2020. aasta parima keeleteo rahvaauhinna saaja väljaselgitamiseks on alanud avalik hääletus, mis kestab 21. veebruari keskööni. Igaühel on võimalik anda oma hääl ühele või mitmele kandidaadile Haridus- ja Teadusministeeriumi kodulehel

Keeleteo konkursiga tunnustatakse tegusid, mis tõstavad eesti keele tuntust ja mainet, väärtustavad eesti keele õpetamist, õppimist ja oskamist, soodustavad eesti keele kasutamist ja staatuse kindlustamist ning edendavad eesti keele talletamist ja uurimist. 2020. aasta keeleteo tiitlile jäi pärast Emakeele Seltsi juhatuse sõela kandideerima 35 mullust keeletegu, mille põhjalikumad kirjeldused on kättesaadavad ministeeriumi kodulehel. 

Oma lemmikkandidaadile saab poolthääle anda nii Haridus- ja Teadusministeeriumi kodulehel www.hm.ee/keeletegu2020 kui ka e-posti aadressil keeletegu@hm.ee. Aasta keeleteokonkursil antakse välja kaks auhinda: peaauhind ja rahvaauhind. Peaauhinna saaja otsustavad taasiseseisvunud Eesti haridus- ja teadusministrid, rahvaauhind selgitatakse avaliku hääletuse teel. Laureaadid tehakse teatavaks 16. märtsil Tallinnas Kadrioru Saksa Gümnaasiumis.

Lähemalt TLÜ kandidaatide kohta:

Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi vanemteaduri Peep Nemvaltsi koostatud kogumik „Eesti teaduskeel keelterikkas teadusmaailmas“ kutsub kaasa mõtlema, kuidas suunduda tõelise keelerikkuse ja täppiskeelte poole. Rahvusvaheline teadussuhtlus saab olla mitmekeelne vastavalt keelteoskusele, ent iga rahvas vajab oma kultuuri ja hariduse ning kogu ühiskonna arenguks emakeelset teadust. Õpetajate Lehe 2020. aasta 11. detsembri numbris valutab Peep Nemvalts südant haridussõnastiku töörühma ja haridusterminite komisjoni soovituste eiramise pärast, eriti nende soovitusteni jõudmist rahastanud HTMis. Loodetavasti ajendavad kogumik ja lehelugu, nagu ka teaduskeele konverentside traditsiooni jätkumine muutuvat maailma kirjeldama täpses ja mõtestatud eesti keeles, tähtsustades sealjuures koostöist terminikorrastust. 

Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi doktorandi ja nooremteaduri Andra Küti juhtimisel valmis teaduse populariseerimise projekt, mille käigus avaldati Facebooki grupis „Emakeele Seltsi noortesektsiooni keeleõhtu“ viiel järjestikusel nädalal üks keeleloeng. Põnevatel keele ja kirjanduse teemadel räägivad Tallinna ülikooli teadlased eesti keele professor Reili Argus, üldkeeleteaduse professor Anna Verschik, eesti kirjanduse dotsent Ave Mattheus, eesti keele lektor Annika Hussar ning vanemteadur Peep Nemvalts. Videoloengute sari on ka praegu järelevaadatav ning seda saab kasutada ka õppematerjalina. Tegu on eesti keele õppimist ja uurimist väärtustava materjaliga, mis aitab populariseerida humanitaarteadusi ka laiemalt. Grupile pääseb ligi iga huviline.

Keeleõhtute eesmärk on tutvustada eesti keelega seotud uurimisteemasid ja -valdkondi, äratada noortes huvi keeleteaduslike probleemide vastu, edendada nii keeleerialade üliõpilaste kui ka kõigi keelehuviliste suhtlemist. Kui Emakeele Seltsi keelepäevad on enam kui pool sajandit olnud tähtsal kohal, on noortesektsiooni keeleõhtud samuti muutumas traditsiooniks. Videoloengutena toimusid keeleõhtud 2020. aastal esimest korda. Nii sai keeleõhtute traditsioon jätkuda ka koroonaviirusest tingitud keerulisematel aegadel.