Muu sündmus

Tallinna Ülikooli virtuaalne Teadusnädal 21.09 – 25.09

Tallinna Ülikool korraldas oma selleaastase Teadusnädala erandkorras virtuaalselt ja tõi kõigile koju kätte mitmesuguseid sündmuseid ning tegevusi, mis ei nõudnud suurte rahvamasside kogunemist. Teiste tegevuste hulgas sai näha ja kuulda omanäolist loeng-kontserti „Digikaos“, kuulata teadlaste kogemusi ja arvamusi distantsõppest ning avastada virtuaalselt Tallinna Ülikooli mäluüksuseid. Kõik sündmused on järelvaadatavad- ja kuulatavad.

-

Lisa kalendrisse

iCal calendar

teadusnädal

21. september kell 19 loeng-kontsert "Digikaos"

Avasime nädala suurejooneliselt helilooja Doris Hallmägi uudisteosega "Half life", mille tõi esiettekandele Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkester dirigent Martin Sildose juhatusel. Koos Doris Hallmägiga teeb "Digikaoses" kaasa Tallinna Ülikooli arendusprorektor ja meediapoliitika dotsent Andres Jõesaar. Otseülekannet näeb Tallinna Ülikooli Facebookis ja YouTube's.

Doris Hallmägi uudisteos "Half life" ideealgeks sai ühel ööl nähtud unenägu, millest ärganuna ei suutnud helilooja mõnda aega vahet teha, kas see päriselt juhtus või mitte. Ja nii hargnes mõte kunagistest arvutimängudest 90ndatel, mis olid reaalsest elust nii kergesti eristatavad ja mille taustamuusika oli lihtne ja meeldejääv.

Facebooki sündmus

Pildigalerii


23. september kell 16 „Ekspert eetris“ erisaade Arko Oleskiga

Kutsusime Teadusnädalal saatesse "Ekspert eetris" külla meie BFMi teaduskommunikatsiooni lektori Arko Oleski, kellega arutlesime teadlaste rolli üle ühiskonnas ja avalikkuses.

Rääkisime Arkoga, kuidas koroonakriis tõstis teadlased tugevalt avalikkue ette ning kuidas teadlased sellega hakkama saavad ja on saanud. Samuti tuli juttu sellest, kuidas eksperdid ja teadlased suudavad Eestis käivitada olulisi ühiskondlikke arutelusid ning rikastada teaduspõhise teabega, kuid avalikkus ei pruugi neid arutelusid alati teaduspõhistena tajuda. Miks see nii on ja kuidas seda saaks muuta?

Moderaator on BFMi lektor Mart Soonik.

Lisainfo

 


24. september kell 10 veebiseminar " Toodete ja teenuste arendamine uusi praktikaid kasutades"

Haridusinnovatsiooni tippkeskuse analüütik, õpperobootika nooremteadur Janika Leoste räägib avatud innovatsioonist ja töötajate uute teadmiste kujunemise protsessist. Allan Valm iduettevõttest Mobi Lab räägib oma hiljutisest koostöökogemusest Tallinna Ülikooliga, mille käigus valmis innovaatiline liitreaalsusmäng.

Veebiseminar toimub koostöös Tallinna Ettevõtlusametiga.

Seminarile registrerumine.


25. september kell 10 veebiarutelu „Distantsõppe kogemused teadlaste vaatenurgast - kas tuleviku väetis?"

Tallinna Ülikooli haridusteaduste ja digitehnoloogiate instituudi teadlased arutlesid eriolukorrast tingitud distantsõppe läbiviimise kogemust üldharidus-, kutsekoolide ja kõrgkoolide näitel. Arutelu tugineb Eestis läbiviidud uuringute tulemustel, mida kõrvutatakse rahvusvaheliste sarnaste uuringutega. Eesmärk on arutada, millised tegurid mõjutavad distantsõppe tõhusust ning mida on kriisi kogemustest õppida, et taaskäivitada haridussüsteem muutunud oludes.

Osalejad: Kairit Tammets, Katrin Poom-Valickis, Eve EisenschmidtTobias Ley, Mart Laanpere.


25. september kell 15 uurimislabori EDUSPACE avamine

Ülikoolis on nüüdsest tehnoloogiaga toetatud õppimise ja õpetamise uurimislabor EDUSPACE. Ametlikul avamisüritusel pakkusime võimalust kõikidel huvilistel virtuaalselt tutvuda uurimislabori seadmekogudega ning infrastruktuuri kasutavate uurimis- ja rakendusprojektidega, mis on suunatud erinevatele haridusastmetele. EDUSPACE labori avamisüritus tähistab ühtlasi ka viis aastat kestnud CEITER projekti lõppu. EDUSPACE-i laboris on loodud hea aluspind projektist välja kasvanud tegevuste jätkamisele ja edasiarendamisele. Labor loodi koostöös TLÜ ERA Chair CEITERrahvusvahelise uurimisrühmaga, kelle oluline töösuund EDULAB mudel koos seda toetava digitaalse tööriistakastiga kujundab haridusuuenduse kasvulava koos vajalike tingimuste loomisega. Lisaks füüsilistele seadmetele koondab uurimislabor endas ka oskusteavet uuenduste jätkusuutlikuks ja tõenduspõhiseks elluviimiseks. 

Juba praegu saab tutvuda seadmekoguga ning broneerida sügissemestriks uurimis- või õppetööks aja veebilehel tlu.ee/eduspace.

Facebooki sündmus

Pildid avamisest

 


21. september kuni 25. september ehk terve nädala jooksul

Tallinna Ülikooli tudengid tegid ELU projekti käigus Avastusraja platvormile mängu “Tallinna Ülikooli mäluüksused muuseumiööle”, et tutvustada lähemalt meie muuseume ja teaduskogusid. Kutsume Teadusnädala käigus kõiki üles värskes õhus viibima ja selle käigus meie üksuseid avastama. Küsimused avanevad siis, kui oled õigele asukohale piisavalt lähedal. Küsimusi võib leida nii videote, piltide kui tavaküsimuste näol. Mõnele küsimusele võib olla ka mitu õiget vastust.

Tegelikult ei pea ootama Teadusnädala saabumist, vaid praegu kohe saab minna mööda linna üksi või mõne sõbraga tunnikeseks seiklema.

Mängima
 

Mis on Avastusrada?

Õppevahend Avastusrada on nutiseadme veebilehitsejas töötav rakendus, mille abil saad ka ise luua õues läbitavaid interaktiivseid radu. Vaja on ainult nutiseadet ja pealehakkamist. Eraldi rakendust mängimiseks alla laadima ei pea. Kui mäng ei hakka tööle, palun veendu, et oled lähiajal uuendanud oma telefoni seadeid.

Avastusraja miinimumnõuded: operatsiooni süsteem iOS (versioon 8), Android 4.4 või Windows Phone 8.1. Vajalik on vähemalt 3G internetiühendus ja töötav GPS moodul.

 

Lisainfo Teadusnädala korraldajatelt:

Kertu Kula, kertu.kula@tlu.ee, teaduskommunikatsiooni spetsialist

Kersti Pado, kersti.pado@tlu.ee, teaduskorralduse spetsialist