Pressiteade

TLÜ Kirjastusel ilmus toitumise ja treeningu alane käsiraamat

„Toitumine, treening ja tervis” aitab spordiharrastajatel ja tudengitel eristada teaduspõhiseid toitumissoovitusi selles valdkonnas ohtralt levivast väärinformatsioonist. See põhjalik käsiraamat ühendab teadusliku teabe toitumise ja liikumise kohta praktiliste nõuannetega, pakkudes selget arusaama toitumise mõjust spordile, liikumisele ja üldisele tervisele.

„Toitumine, treening ja tervis“

Raamat sisaldab põhitõdesid toitumisest: süsivesikute, rasvade, valkude, mikroelementide, vee ja vitamiinide rollist organismi talitluses ja nende päevastest tarbimisvajadustest, vee ja elektrolüütide tasakaalu tähtsusest, toitumise seostest haiguste ennetamise ja eri tüüpi kehaliste koormustega, toitumise iseärasustest eri rahvastikugruppides ning praktilist teavet kehakoostise mõõtmisest ja reguleerimisest.

Käsiraamatus antakse ülevaade toitumise mõjust tervisele kogu elu vältel. Kirjeldatakse energia- ja ainevahetust, makro- ja mikrotoitainete rolle ning treeningu mõju toitainetevajadusele, käsitletakse energiat andvaid makrotoitaineid ja selgitatakse tervise ja sooritusvõimega seotud mikrotoitainete tähtsust. Uurimise alla võetakse ka toidulisandid ja muud spordis kasutatavad ained ning nendega seotud riskid.

Omaette tähelepanu pööratakse kehakaalu ja kehakoostise optimaalsele vahekorrale ning antakse toitumissoovitusi aeroobse vastupidavuse suurendamiseks ja jõutreeninguks.

Viimaks vaadeldakse toitumisega seotud probleeme ning antakse nõuandeid erinevatele rahvastikurühmadele ja erinevas vanuses inimestele, sealhulgas lastele, noorukitele, veteransportlastele, diabeetikutele, taimetoitlastele, rasedatele ja söömishäiretega inimestele.

„Toitumine, treening ja tervis” on koostatud kehalise kasvatuse, sporditeaduste, tervishoiu, toitumise, füsioteraapia ja teiste seonduvate erialade üliõpilaste jaoks. Raamat on ühtlasi suurepäraseks teabeallikaks treeneritele, tervisekeskuste töötajatele, tervishoiu ja kehalise kasvatuse õppejõududele, spordijuhtidele, spordifüsioloogidele, kutselistele toitumisnõustajatele, sõjaväelastele ja riigiametnikele, kes töötavad tervishoiu ning spordi ja liikumisharrastusega seotud valdkondades.

Lugejasõbralik materjalikäsitlus, värviline kujundus enam kui 70 foto ja 140 illustratsiooniga ning hõlpsasti ellurakendatavad näited muudavad käsiraamatu jõukohaseks õppematerjaliks ka laiemale spordiharrastajate ringile ja tervislikust toitumisest huvitujaile.

Tallinna Ülikooli õppejõud, kulturismi ja -fitnessi treener Siim Kelner ütleb, et toitumine on valdkond, kus liigub rohkesti erineva kvaliteediga informatsiooni, millest arvestatav osa on kaheldava väärtusega. „Tänu oskuslikult kokku võetud teadusallikatele ja õppimist soodustavale struktuurile aitab käesolev õpik toitumis valdkonda kurnavas infomüras selgust luua. See on hea teejuht kõikidele spordi- ja tervisevaldkonnas tegelevatele inimestele,“ lisas ta.

Raamatu originaal on ilmunud maailma juhtivas sporditeaduslikus kirjastuses Human Kinetics. Selle autorid Marie A. Spano (MS), Laura J. Kruskall (PhD) ja D. Travis Thomas (PhD) on tunnustatud Ameerika sporditoitumise spetsialistid ja teadlased, kes on avaldanud hulgaliselt valdkondlikke artikleid ja raamatuid. 

„Toitumine, treening ja tervis“ ilmus Tallinna Ülikooli Kirjastuse sarjas „Gigantum Humeris“. Raamatu tõlkis inglise keelest Kalle Klein ja selle teaduslik toimetaja on Tartu Ülikooli spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik.

Raamat TLÜ e-poes

Uus raamat