Muu sündmus

Näitus"Ajanihe: udmurdi noorte palvused 1993/2017"

-

Lisa kalendrisse

iCal calendar

 

21. märtsil kell 16.00 avatakse Tallinna Ülikooli Mare maja 1. korruse fuajees näitus"Ajanihe: udmurdi noorte palvused 1993/2017".
Näitust tuleb avama Eesti Rahva Muusemi direktor Alar Karis ning Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land. Avamisel esitab unikaalseid ja arhailisi udmurdi viise ansambel Invis Tatarstanist Varkled-Bodja külast. 

 
Näitus on viies keeles ja pühendatud UNESCO rahvusvahelisele põliskeelte aastale 2019.
Näitus on valminud Eesti Rahva Muuseumi ja Kuzebai Gerdi nimelise Udmurdi Rahvusmuuseumi (Iževsk, Venemaa) koostöös. Projekti toetas Eesti Vabariigi Haridus- ja Teadusministeeriumi hõimurahvaste programm.

Foto- ja filmiprojekt tutvustab udmurdi noorte initsiatsiooniriitusi ehk üleminekurituaale, millega tähistatakse nende vastuvõtmist kogukonna täiskasvanud liikmete sekka. Tänapäeval kohtab sellist riitust Euroopa rahvaste seas üsna harva ja ka udmurtidel on see säilinud ainult ühes kohas – Tatarstanis Agrõzi rajoonis Varkled-Bodja külas. Seal ei katkenud see traditsioon isegi nõukogude ajal ja on elujõuline ka tänapäeval.
Näitusel on esitatud kahe uurimisrühma etnoloogiliste välitööde materjalid. See on kombestiku visuaalne jäädvustus, kus on kasutatud ajale omast salvestustehnikat: filmikaamerat aastal 1993 ning digikaamerat aastal 2017. Märkimisväärne on seegi, et objektiivi ette on jäänud kahe põlvkonna kombetalitus – nimelt osalesid 2017. aasta palvustel ka 1993. aasta palvetajate lapsed.                                                                                                                                                                     
Näituse kuraatorid: Nikolai Anisimov, Svetlana Karm, Arp Karm, Eva Toulouze
Kujundaja: Jane Liiv
ERMi näituste juht: Kristjan Raba

Näitus on avatud 03. maini 2019.