EXU

Tallinna Ülikoolis loodi brändile Sphagnum Botanicals turbašampoon ja turbapalsam

Tallinna Ülikoolis loodi maailma suurimas internetikaubamajas Amazon oma tooteid müüvale brändile Sphagnum Botanicals kaks kodumaisel turbal põhinevat juuksehoolduse toodet – turbašampoon ja turbapalsam.

Sphagnum Botanicals
Sphagnum Botanicals promomaterjal

Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi (LTI) tooteinnovatsiooni peaspetsialisti Maria Martšenko sõnul jõudis Sphagnum Botanicals esmakordselt nende juurde 2022. aasta alguses. Bränd, mis oli seni keskendunud peamiselt turbapõhiste kehahooldustoodete müümisele USA ja Euroopa suurtes Amazoni veebikaubamajades, soovis muuta oma ettevõtlusmudelit ning luua uusi retsepte, mis sobiksid probleemsele peanahale.

Kliendi soovidele vastates loodi kaks kodumaisel turbal põhinevat juuksehoolduse toodet – turbašampoon ja -palsam. "Sellega oli esimene toote kriteerium paigas. Samuti oli kliendi sooviks, et toodetes kasutatavad koostisained oleksid võimalikult looduslikud ning sobiksid just tundlikule ja ketendavale peanahale," lisab Martšenko.

Tema sõnul on turvas juba iseenesest unikaalne komponent, mis sisaldab humiinaineid, lipiide, orgaanilisi happeid ja muid ühendeid. Turbašampooni ja turbapalsami loomisel kombineeritigi turvast teiste aktiivainetega ja loodi seeläbi uudsed omanäolised tooted, mis head just tundlikule ja ketendavale peanahale. "Humiinained sobivad hästi probleemsele nahale, kuna need ei ärrita ning omavad põletikuvastast toimet. Kombineerides turvast teiste koostisainetega, saab luua omanäolisi tooteid, millel on erinevad toimed ja eesmärgid," kommenteerib Martšenko.

Väljakutsetest pungil tootearendusprotsess

Maria Martšenko märgib, et turvast sisaldavate toodete arendamine oli tema jaoks esmakordne kogemus. "Selle tootearenduse käigus puutusin kokku veel teistegi minu jaoks uute koostisainetega, kuid see teeb igapäeva arendustöö pigem huvitavaks," selgitab ta. "Iga uus kogemus ja projektist ammutatud uus teadmine on väga väärtuslik järgnevateks töödeks."

Tootearendusprotsessi väljakutseid illustreerides ütleb Martšenko, et see oli täis väljakutseid puudutades nii toote stabiilsust, koostisainete lahustuvust kui ka toote reoloogilisi omadusi. “Kui ühes tootearendusfaasis said koostisainete vahekorrad ja toote konsistents paika, siis järgmises etapis uute koostisainete lisamisel nihkus jälle maatriks paigast ning tuli otsida taas uusi lahendusi süsteemi stabiliseerimiseks,” räägib ta.

TLÜ LTI keemilise analüüsi katselabori juhataja Mari-Liis Leinus lisab, et Sphagnum Botanicalsi puhul tuli mitmetele šampooni ja palsami prototüüpidele ja võrdlustoodetele teostada kiirendatud stabiilsusuuring toote säilivusaja hindamiseks. Samuti viidi läbi šampooni prototüüpide ja võrdlustoodete antioksüdantse toime kompleksanalüüs, et hinnata preparaatide tugeva antioksüdandi salitsüülhappe sisaldust ja seega ka vabade radikaalide neutralisatsiooni võimekust. “Salitsüülhape sisaldusega tooted sobivad probleemsele peanahale psoriaasi ja kõõma leevendamiseks, samuti toimib see koorivalt ja sobib rasusele peanahale,” täpsustab ta.

Tervikuna ühe aasta jooksul valminud projekti kohta ütleb Martšenko, et ületamatuid takistusi ei ole olemas, kuid nende ületamiseks tuleb varuda vahetevahel palju aega ja kannatust, kuid seda suurem on rõõm, kui lõpptulemusena valmib midagi täiesti uut ja unikaalset.

Tootearendus EASi toel

Uudsete toodete loomise hõlbustamiseks pakub Tallinna Ülikool koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) ettevõtetele võimalust teha koostööd ja tellida teenuseid innovatsiooniosaku ja arendusosaku toetuse raames. Just EASi innovatsiooniosakust sai ka Sphagnum Botanicals tuge oma turbašampooni ja -palsami retseptiarenduseks. 

Innovatsiooniosak on EASi sihtotstarbeline toetus, et hankida tootearenduseks vajalikke teenuseid innovatsiooniteenuse pakkujalt, näiteks Tallinna Ülikoolilt. EASi toetust saab taotleda Eesti äriregistrisse kantud väike- ja keskmise suurusega ettevõtja ning projekt, mis on suunatud uudse lahenduse arendamiseks, mille teostamiseks puuduvad taotlejal ressursid, teadmised, oskused või kogemused. Toetust võib taotleda näiteks prototüübi valmistamiseks, komponentide tehnoloogiliseks arenduseks, testimiseks ja demonstreerimiseks, tootekatsetuse ja tööstusliku eksperimendi korraldamiseks, teostatavusuuringu läbiviimiseks, patendi, kasuliku mudeli või tööstusdisainilahenduse alase õiguskaitsealaseks nõustamiseks, uuringuks ja registreerimiseks, kuid ka näiteks akrediteerimiseks või sertifitseerimiseks.